ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παπακώστα: Κρίσιμο το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας για τα αυτιστικά άτομα

Ερώτηση προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την μείωση του ποσοστού Αναπηρίας για Άτομα του Αυτιστικού Φάσματος.

Παπακώστα: Κρίσιμο το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας για τα αυτιστικά άτομα

Η Βουλευτής αναφέρει πως ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας εισάγει νέα κριτήρια προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας όσων έχουν διαγνωστεί με Αυτισμό. Το συγκεκριμένο γεγονός οδήγησε μάλιστα την Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος να καταθέσει σχετικό υπόμνημα προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Βουλή των Ελλήνων.

Η Κατερίνα Παπακώστα υπενθυμίζει στο κείμενο της Ερώτησης πως το 2012 ορίστηκε πως η διάγνωση του Αυτισμού κατοχυρώνει αυτόματα ποσοστό αναπηρίας 67%, ώστε τα άτομα του Αυτιστικού Φάσματος να δικαιούνται προνοιακό επίδομα. Ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε, επιπλέον, η μονιμότητα της συγκεκριμένης αναπηρίας.

Ωστόσο, ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας μειώνει το κατώτερο όριο του ποσοστού αναπηρίας στο 50%, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται πλέον όλα τα άτομα με Αυτισμό προνοιακό επίδομα. Επίσης, το ποσοστό αναπηρίας θα προσδιορίζεται πλέον βάσει της νοημοσύνης, της λειτουργικότητας και της ηλικίας, τριών λανθασμένων κριτηρίων, τα οποία δεν προσδιορίζουν την αναπηρία ενός αυτιστικού ατόμου. Εισάγοντας δε το ηλικιακό κριτήριο, παύει να ισχύει η αναγνωρισμένη μονιμότητα της συγκεκριμένης αναπηρίας.

Η Κατερίνα Παπακώστα τονίζει πως η μείωση του κατώτερου ορίου του ποσοστού αναπηρίας θα φέρει πολλούς, ως πρότινος δικαιούχους του προνοιακού επιδόματος και τις οικογένειές τους σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική θέση.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά την αρμόδια Υπουργό βάσει ποιών στοιχείων και εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε η μείωση του κατώτατου ορίου αναπηρίας των ατόμων με Αυτισμό και αν θα επανέλθει στο 67%, όπως ίσχυε έως τέλος του 2017. Επίσης, ζητά να ενημερωθεί αν θα καταργηθούν τα κριτήρια της νοημοσύνης, της λειτουργικότητας και της ηλικίας για τον προσδιορισμό της αναπηρίας, αναγνωρίζοντας πως οι συγκεκριμένοι παράγοντες δεν προσδιορίζουν τα άτομα του Αυτιστικού Φάσματος.

Διαβάστε ακόμη:

Παπακώστα: Εθνική Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία, που θα δεσμεύει όλα τα κόμματα

Πρόληψη αυτισμού: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της εγκύου