ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα απέκτησε Μουσείο Καρδιαγγειακής Τεχνολογίας, με πρωτοβουλία της «Ψημίτη ΑΕ»

Γεγονός είναι στη χώρα μας, η ίδρυση του πρώτου Μουσείου Καρδιαγγειακής Τεχνολογίας με πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.).

Η Ελλάδα απέκτησε Μουσείο Καρδιαγγειακής Τεχνολογίας, με πρωτοβουλία της «Ψημίτη ΑΕ»

Αφορμή αποτέλεσε η δωρεά της κυρίας Ελίνας Ψημίτη, όραμα της οποίας είναι να αποκτήσει η Ελλάδα, η πατρίδα της Ιατρικής, ένα μουσείο με σύγχρονα εκθέματα. Το όλο εγχείρημα συνέπεσε με την επέτειο του εορτασμού των 70 ετών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε) και των 60 ετών της αδιάλειπτης παρουσίας στον Ιατρικό χώρο της εταιρείας ΨΗΜΙΤΗ.

Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., παρουσίασε το Μουσείο και επέδειξε τα πρώτα εκθέματα.
Στην ομιλία του μεταξύ των άλλων, έκανε μια σύντομη αναφορά στους πρωτοπόρους καρδιολόγους που δώρισαν τους ιστορικούς καρδιογράφους τους και στη συνέχεια απένειμε τιμητική διάκριση στην κυρία Ελίνα Ψημίτη, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ΨΗΜΙΤΗ Α.Ε., για την δωρεά του αρχειακού υλικού, που ουσιαστικά απετέλεσε και την αφορμή για την δημιουργία του μουσείου.

Η κυρία Ψημίτη με τη σειρά της, αναφέρθηκε στην εισαγωγή από τον πατέρα της, του πρώτου καθετήρα καρδιάς και στην σύλληψη της ιδέας το 1958 για την δημιουργία, ταξινόμηση, ανάπτυξη και διατήρηση της συλλογής με απώτερο στόχο το μουσείο.

Το 1957 ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός Β. Καραγεώργης, κάλεσε τον Θάνο Ψημίτη, ηλεκτρονικό, για την συντήρηση του καρδιογράφου του. Αυτή η γνωριμία έμελε να φέρει την επανάσταση της Ιατρικής στην Ελλάδα και να θέσει τα θεμέλια της εκπληκτικής ανάπτυξης των καινοτόμων θεραπειών.

Ο Θάνος Ψημίτης ήρθε σε επαφή με την U.S.C.I. (United States Catheter Industry) στην Αμερική, μετέβη στο εργοστάσιο στο Glens Falls έξω από την Βοστώνη και το 1958 εισήγαγε στην Ελλάδα τον πρώτο καθετήρα Cournand. Έτσι κατέστη δυνατόν να διενεργηθούν οι πρώτοι διαγνωστικοί καθετηριασμοί καρδιάς, απολύτως απαραίτητοι για τις ανοιχτές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αναπτύχθηκαν πολλές συνεργασίες με την Αμερική, οι οποίες συνεισέφεραν σημαντικά, στην πραγματοποίηση πρωτοποριακών ιατρικών πράξεων στην Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα με διεθνή κέντρα, εκμηδενίζοντας τις αδιαμφισβήτητα κολοσσιαίες διαφορές σε έμψυχο υλικό και υποδομές.

Τα εκθέματα ακολουθούν την σύγχρονη πορεία της ιατρικής, είναι ανεκτίμητης αξίας και συνοδεύονται από πλήθος τεχνικών εγχειριδίων και πληροφοριών. Κάθε αντικείμενο, εκτός από ιστορικό τεκμήριο της επανάστασης και της εξέλιξης της βιοϊατρικής τεχνολογίας, αποτελεί επίσης το «αυταπόδεικτο» της ελπίδας και της ευγνωμοσύνης των ευεργετηθέντων ασθενών που επιβίωσαν ή βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους. Επιπλέον, φέρουν την ευγνωμοσύνη των επαγγελματιών υγείας που ως πρωτοπόροι τα χρησιμοποίησαν ενάντια στην ασθένεια, τον πόνο και τη θλίψη.

Ο κ. Tim Ring, αντιπρόεδρος της Becton Dickinson και πρόεδρος της CR BARD, της κατασκευάστριας εταιρείας των διαχρονικά περισσότερων καινοτόμων προϊόντων για πολλές ιατρικές ειδικότητες, διαβίβασε μέσω της εταιρείας ΨΗΜΙΤΗ, με την οποία συνεργάζεται η BARD επί 60 συναπτά έτη, σχετικό χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στην ηγεσία της Ε.Κ.Ε. και τους λοιπούς υπεύθυνους για τον οργάνωση αυτού του θαυμάσιου μουσείου.

Αντιπροσωπευτικό τμήμα της συλλογής εκτίθεται ήδη στον χώρο της Ε.Κ.Ε., με την προοπτική της σταδιακής ολοκλήρωσης του μουσείου στο μέλλον.