ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη Δανέζικου Ερυθρού Σταυρού στο Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης & Ενσωμάτωσης Προσφύγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενός σημαντικού προγράμματος του Ε.Ε.Σ., το οποίο από τον Απρίλιο του 2017 έχει μεταφερθεί σε πλήρως ανακαινισμένο κτίριο στην περιοχή των Εξαρχείων, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Δανίας.

Επίσκεψη Δανέζικου Ερυθρού Σταυρού στο Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Δανίας, σε συνεργασία με τον Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος υποστηρίζει τεχνικά το Πρόγραμμα.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού και Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξης Αλεξανδρής, καθώς και η Α' Αντιπρόεδρος και Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου κ. Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα. Επιπλέον, σε αυτή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και γόνιμους προβληματισμούς σε θέματα ένταξης προσφύγων και ευρωπαϊκής συνεργασίας, αναφορικά με την ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κύριο έργο του εκσυγχρονισμένου πλέον Πολυδύναμου Κέντρου του Ε.Ε.Σ. αποτελεί η παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, προκειμένου να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του, αλλά και να ενσωματωθεί ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο παρέχονται υπηρεσίες που περιλαμβάνουν:

Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα, τις νομικές διαδικασίες και τις υπηρεσίες που αφορούν σε πρόσφυγες μέσω πρόσβασης στο διαδίκτυο και σε έντυπο υλικό μεταφρασμένο σε διάφορες ξένες γλώσσες.

κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για ενήλικες και παιδιά, με σκοπό τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και την ανάπτυξη γονεϊκών δεξιοτήτων για την ανατροφή του παιδιού.

Γραφείο παροχής υπηρεσιών και συμβουλών σε πρόσφυγες, με επίκεντρο την ενημέρωση και καθοδήγηση των προσφύγων σχετικά με νομικά ζητήματα.

Κοινωνική Υπηρεσία για την παροχή κατευθύνσεων σε ωφελούμενους και τη διευθέτηση αιτημάτων στέγασης, υλικής υποστήριξης και ιατρικών ζητημάτων.

Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης, με επίκεντρο την ατομική, οικογενειακή και ομαδική υποστήριξη προσφύγων.

Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης προσφύγων στη μητρική γλώσσα των καλούντων, με σκοπό την παροχή εστιασμένων πληροφοριών αναφορικά με τα δικαιώματα και τις προβλεπόμενες για αυτούς υπηρεσίες.

Εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, με σκοπό την εξασφάλιση της κατανόησης και της επικοινωνίας στις δύο αυτές γλώσσες.

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά προσφύγων που παρακολουθούν κάποιο Δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η λειτουργία ενός ακόμη Πολυδύναμου Κέντρου από τον Ε.Ε.Σ., το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό προσφύγων που διαβιούν στον αστικό ιστό, μέσα από ένα εξίσου ευρύ φάσμα στοχευμένων υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση προέδρου ΕΕΣ με τον Γιώργο Καμίνη



Ασυνόδευτα ανήλικα: Πάνω από 55 παιδιά βρήκαν καταφύγιο στο Κέντρο Φιλοξενίας του ΕΕΣ