ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα κρίσιμα παραμένουν για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης τα ζητήματα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών και γενικότερα της πολιτικής απέναντι σε όσους δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο, καθώς επίσης και της διαχείρισης των ασυνόδευτων παιδιών και όλων των ευάλωτων ομάδων. 

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ελλάδα

Αυτό παρατήρησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του οργανισμού, Τζιανλούκα Ρόκο, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους πριν μερικές ημέρες, σημειώνοντας ότι «ελπίζω πως η αλλαγή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν θα σημάνει και αλλαγή πολιτικής. Τα ζητήματα αυτά ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων και με τον προηγούμενο υπουργό και με τον νέο και παραμένουν ανοιχτά».

Στο θέμα της ένταξης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συμμετέχει στα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, στις απογευματινές τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων στην ενδοχώρα φοίτησαν πέρυσι 3.200 παιδιά, ενώ φέτος ο αριθμός μειώθηκε στα 1.600. Ο κ. Ρόκο απέδωσε τη μείωση κυρίως στο ότι πολλά παιδιά που φοίτησαν πέρυσι μετεγκαταστάθηκαν στο μεταξύ σε άλλες χώρες, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς, πρόσθεσε ότι πολλά παιδιά που έχουν μετακινηθεί από τα κέντρα φιλοξενίας στα διαμερίσματα φοιτούν πλέον στις πρωινές τάξεις. Ο ΔΟΜ συμμετέχει και στο πρόγραμμα ελληνομάθειας για ενήλικες, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιο σημαντικό ζήτημα, κατά τον κ. Εσδρά, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού είναι η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, όπως και η μετεξέλιξη του EASO από οργανισμό υποστήριξης του ασύλου σε επιχειρησιακό βραχίονα της ΕΕ, συζητήσεις που ωστόσο «είναι πολύ δύσκολες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο ΔΟΜ ζητά τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης με ίσο καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. «Αυτή τη στιγμή τη μετανάστευση τη διαχειρίζονται οι δουλέμποροι και όχι τα κράτη. Αν το θέμα πάει στα χέρια των κρατών και γίνεται νόμιμα, ρυθμισμένα και ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας υποδοχής τότε το ζήτημα θα είχε λυθεί. Όμως δεν υπάρχει πρόγραμμα μετανάστευσης», παρατήρησε ο κ. Εσδράς.

Τέλος, ο Τζιανλούκα Ρόκο τόνισε ότι η Λιβύη αποτελεί «ένα κλειδί ελέγχου των αφίξεων προς την Ιταλία» και εξήγησε ότι εκεί ο ΔΟΜ και άλλοι οργανισμοί εργάζονται για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες και μετανάστες και για την απομάκρυνση όλων όσων είναι αποκλεισμένοι, προκειμένου να τους μεταφέρουν στις χώρες προέλευσής τους.

Διαβάστε ακόμη:

Ασυνόδευτα ανήλικα: Πάνω από 55 παιδιά βρήκαν καταφύγιο στο Κέντρο Φιλοξενίας του ΕΕΣ

Πρόσφυγες: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός διακόπτει τις υπηρεσίες του στην ηπειρωτική χώρα