ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόσφυγες: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός διακόπτει τις υπηρεσίες του στην ηπειρωτική χώρα

Ο Ερυθρός Σταυρός διακόπτει την παροχή υπηρεσιών σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του σήμερα Τρίτη 13 Φεβεουαρίου.

Πρόσφυγες: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός διακόπτει τις υπηρεσίες του στην ηπειρωτική χώρα

Ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, στην Ριτσώνα και στον Σκαραμαγκά από τον Μάρτιο του 2016, έπειτα από τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν το βάρος της ευθύνης της παροχής υπηρεσιών υγείας και ο Ερυθρός Σταυρός δρομολογεί τον τερματισμό της λειτουργίας κλινικών στις δομές φιλοξενίας της Ριτσώνας και του Σκαραμαγκά για τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Νέα Καβάλα η παροχή υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, προαγωγής και αγωγής υγείας έλαβε τέλος στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα έχουμε παράσχει συνολικά περισσότερες από 90.000 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενώ σχεδόν 900 διαμένοντες στις τρεις προαναφερθείσες δομές φιλοξενίας έχουν εκπαιδευτεί ως εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

"Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες στις δομές φιλοξενίας", δήλωσε ο Ρούμπεν Κάνο, Επικεφαλής του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) στην Ελλάδα.

"Έχουμε ξεκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να πληροφορήσουμε τους διαμένοντες στις δομές για τις επικείμενες αλλαγές καθώς είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν και να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και για ποιο λόγο. Είναι κρίσιμης σημασίας οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και προτρέπουμε τις αρχές να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό καθώς και υπηρεσίες διερμηνείας σε όλες τις δομές φιλοξενίας», υπογράμμισε ο κ. Κάνο.

Ο Ερυθρός Σταυρός στοχεύει σε μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην ηπειρωτική χώρα δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή στήριξης υπό μορφή χρηματικής βοήθειας και υπηρεσιών ένταξης και υποστήριξης, όπως τα πολυδύναμα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσω των οποίων προάγονται διαδικασίες ένταξης και ενσωμάτωσης τους.

Οι δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται από την έκκληση έκτακτης ανάγκης της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού (IFRC), η οποία περιλαμβάνει οικονομική υποστήριξη από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και άλλους δωρητές.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτεθειμένοι στο κρύο εκατοντάδες πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ της ΧίουΗ ΑΕΜΥ ζητά 54 άτομα που θα στελεχώσουν 9 Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών

Προσφυγικό: Προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού στα 9 Προαναχωρησιακά Κέντρα

Μειωμένες οι ροές των προσφύγων στην Ευρώπη το 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ