ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Φινλανδία κατακτά την πρώτη θέση στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του ΟΗΕ

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας (World Happiness Report) του ΟΗΕ, με το Μπουρούντι να είναι τελευταίο στον κατάλογο του δείκτη ευτυχίας και τους Αμερικανούς να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι παρότι η χώρα τους έγινε πλουσιότερη.

Η Φινλανδία κατακτά την πρώτη θέση στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας του ΟΗΕ

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα σε εκδήλωση στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών στο Βατικανό, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας που τιμάται από τον ΟΗΕ στις 20 Μαρτίου.

Η έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2018 κατέταξε 156 χώρες, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους σε δείκτες όπως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, η ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς.

Η Φινλανδία ανέβηκε από την πέμπτη θέση που ήταν πέρυσι, παίρνοντας τα πρωτεία από τη Νορβηγία.

voreio selas Finlandia

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες το 2018 είναι:

  1. η Φινλανδία,
  2. η Νορβηγία,
  3. η Δανία,
  4. η Ισλανδία,
  5. η Ελβετία,
  6. η Ολλανδία,
  7. ο Καναδάς,
  8. η Νέα Ζηλανδία,
  9. η Σουηδία και
  10. η Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη 18η θέση στον κατάλογο, από τη 14η που ήταν πέρυσι. Η Βρετανία βρίσκεται στη 19η θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην 20η.

Ένα κεφάλαιο στην έκθεση των 170 σελίδων αφιερώνεται στα προβλήματα υγείας που αναδύονται όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η κρίση με τις υπερβολικές δόσεις οπιούχων, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η επικράτηση αυτών των τριών προβλημάτων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες.

Ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα στις ΗΠΑ τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο δείκτης ευτυχίας επλήγη από εξασθενημένα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, μια αύξηση στην αντίληψη για τη διαφθορά στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό χώρο και μια μείωση της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς.

«Προφανώς έχουμε μια κοινωνική κρίση στις ΗΠΑ: Περισσότερη ανισότητα, λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση» δήλωσε ο επικεφαλής της Καθηγητής Τζέφρι Ζακς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Οι ενδείξεις αυτές δεν είναι καλές για τις ΗΠΑ. Η χώρα γίνεται όλο και πλουσιότερη αλλά δεν γίνεται πιο ευτυχισμένη».

Όταν ρωτήθηκε πώς η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές εκθέσεις για τον δείκτη ευτυχίας, ο Ζακς απάντησε: «Ο χρόνος θα δείξει, αλλά θα έλεγα ότι γενικότερα όταν η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται χαμηλά, η αντίληψη για τη διαφθορά βρίσκεται ψηλά, η ανισότητα είναι ψηλά και οι συνθήκες για την υγεία επιδεινώνονται, αυτό δεν οδηγεί σε ευχάριστα συναισθήματα».

Από το 2012 που άρχισε να συντάσσεται η έκθεση, η οποία κάνει χρήση ποικίλων υπηρεσιών δημοσκοπήσεων, επίσημων στοιχείων και μεθόδων έρευνας, φέτος για πρώτη φορά κατέταξε την ευτυχία των αλλοδαπών μεταναστών σε 117 χώρες.

Η Φινλανδία κατέχει τα πρωτεία και στην κατηγορία αυτή, αποσπώντας μια διπλή χρυσή διάκριση για τα στατιστικά αυτά στοιχεία της.

Οι αλλοδαποί ήταν στον ελάχιστο βαθμό ευτυχείς στη Συρία, η οποία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο επί επτά χρόνια.

«Το πιο εντυπωσιακό εύρημα στην έκθεση είναι η αξιοσημείωτη συνάφεια μεταξύ της ευτυχίας των μεταναστών και ημεδαπών» δήλωσε ο Καθηγητής Τζον Χέλιγουελ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά. «Παρότι οι μετανάστες προέρχονται από χώρες με πολύ διαφορετικά επίπεδα ευτυχίας, οι αξιολογήσεις τους για τη ζωή συγκλίνουν με αυτές των άλλων κατοίκων στις νέες χώρες τους. Αυτοί που πηγαίνουν σε πιο ευτυχισμένες χώρες κερδίζουν, ενώ αυτοί που πηγαίνουν σε λιγότερο ευτυχισμένες χάνουν».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Πέντε συμβουλές από τον «πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο»

Οι Δανοί διαθέτουν το DNA της ευτυχίας