ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέδριο HTA: Ήρθε η ώρα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, σημαντικών εκπροσώπων Φορέων Υγείας και καταξιωμένων Ελλήνων και διεθνών ομιλητών, ξεκινά σήμερα Τρίτη 17 Απριλίου το Συνέδριο “HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework” στο ξενοδοχείο Divani Caravel. 

Συνέδριο HTA: Ήρθε η ώρα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας

Το συνέδριο, διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από το Health Daily και την Boussias Communications με την συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) και επιδιώκει να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA), διερευνώντας παράλληλα τις προκλήσεις, αλλά και τα προσδοκώμενα οφέλη από τη συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των επιμέρους οργανισμών HTA στις χώρες της Ε.Ε.

Οι διεθνείς συνεργασίες, οι εθνικοί και περιφερειακοί οργανισμοί HTA αλλά και οι τοπικές μονάδες αξιολόγησης (νοσοκομεία) συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης που απαιτεί συντονισμό για τη βελτίωση των κλινικών και οργανωτικών διαδικασιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ωστόσο, το σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας εξελίσσεται προς ένα ολοκληρωμένο δίκτυο, που απαιτεί προσαρμογή και αλλαγές σε μεθοδολογίες, εργαλεία, επαγγελματικές ικανότητες και τεχνικές λύσεις.

Συγκεκριμένα, το Συνέδριο θα επιδιώξει να αναλύσει τα κύρια ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας και της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, θέτοντας στο επίκεντρο τα οφέλη και στις προκλήσεις που εγείρει η συνεργασία των εμπλεκομένων Φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας με στόχο την προώθηση της συνεργασίας για το HTA, καθώς και στον καθορισμό του ρόλου του νέου Οργανισμού αξιολόγησης των τεχνολογιών Υγείας και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Επίσης, θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των Επαγγελματιών Υγείας στη λήψη αποφάσεων σε θέματα πολιτικής Υγείας, αλλά και το ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι εμπλεκόμενοι Φορείς.

Μεταξύ των διεθνών ομιλητών συγκαταλέγονται κορυφαίοι συντελεστές της δημιουργίας οργανισμών HTA σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου του York, Michael Drummond, θα μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία του όσον αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων κόστους-αποτελεσματικότητας μεταξύ των διαφορετικών κρατών, αλλά και η σχετικότητα αυτών των δεδομένων. Ο Καθηγητής Drummond έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του HTA σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διαθέτει τεράστια εμπειρία, αναφορικά με τη δημιουργία, τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχετικοί Φορείς σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας στο Kozminski University και Γενική Σύμβουλος Market Access για την Wangs Switzerland, Katarzyna Kolasa, θα μεταφέρει την εμπειρία της, αναλύοντας τα Do’s & Don’t’s στη διαχείριση συμφωνιών κατά τη διαπραγμάτευση, με στόχο την επιτυχή της έκβαση.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με τη διενέργεια συζήτησης υπό τη μορφή πάνελ, με τη συμμετοχή των κ.κ. Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Γεώργιου-Φίλιππου Ταραντίλη, Αναπληρωτή Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» και μέλους της Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία οργανισμού ΗΤΑ στην Ελλάδα, Δέσποινας Μακριδάκη, Αντιπροέδρου Ε.Ο.Φ., Ιωάννη Ποδηματά, Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας και του Βασίλη Πενταφράγκα, Εντεταλμένου Συμβούλου Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.). Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: Pfizer, IQVIA, Janssen, SANOFI.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το 3Ο HTA Conference.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης φαρμάκων

Νέος οργανισμός θα καθορίζει ποια φάρμακα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ

Ανδρέας Ξανθός: Το πάρτυ της υγείας είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά λίγους διοργανωτές...



Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα

Τρύφων: Το ελληνικό παράδοξο - Μία χώρα σε κρίση, με τα οικονομικά της φάρμακα στα τάρταρα