ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα

Μπορεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα τελειώνει τον ερχόμενο Αύγουστο με το Μνημονιακό Πρόγραμμα και πως η ανάπτυξη είναι πλέον ante portas, ωστόσο την αισιοδοξία αυτή, δεν φαίνεται πως την συμμερίζονται οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

«Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με το πρόγραμμα, βλέπουμε ήδη μια πολύ μεγάλη διαφορά στους οικονομικούς δείκτες και ευελπιστούμε αυτή τη διαφορά να την φέρουμε στους κοινωνικούς δείκτες και στην αίσθηση των ανθρώπων για την πραγματική οικονομία, όπως ακριβώς έγινε και στην Πορτογαλία, προς όφελος της κοινωνίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η Πορτογαλία αποτελεί "θετικό παράδειγμα" για την Ελλάδα και τους Θεσμούς, διότι κατάφερε να τελειώσει λίγο νωρίτερα την περιπέτεια του προγράμματος και αυτό αποτελεί ένα προηγούμενο, πιστεύω δεσμευτικό, και για τους Θεσμούς, ώστε να διαχειριστούν παρόμοια προβλήματα με τον ίδιο τρόπο».

Ναι πράγματι, η Πορτογαλία αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτική και ώριμη απέναντι στο ανάλγητο Μνημονιακό «πρόσωπο», η Ελλάδα όμως έχει μπροστά της πολύ δρόμο ακόμη.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι ήδη διανύουμε ένα δύσκολο εξάμηνο, και πως για να μπορέσει να γυρίσει ο τροχός, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε, μία σειρά από μεταρρυθμίσεις προς όφελος τόσο των ασθενών, όσο και της φαρμακοβιομηχανίας.

Εάν δεν κλειδώσουν πλήρως τα Μητρώα των Ασθενών, εάν δεν πάψουν οριστικά τα οριζόντια μέτρα που καταρράκωσαν τις επιχειρήσεις και δεν ξεκινήσει επιτέλους μία εθνική στρατηγική για το φάρμακο, εάν δεν αλλάξει η φιλοσοφία των clawback και rebate που έχουν «καταπιεί» έναν ολόκληρο κλάδο (ο οποίος αποτελεί μάλιστα την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας), εάν δεν ολοκληρωθεί ο Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, εάν δεν αλλάξει το μοντέλο της τιμολόγησης (το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την αγορά τα τελευταία δύο χρόνια 240 καταξιωμένα φάρμακα) και εάν δεν ολοκληρωθούν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τότε καλύτερα να μην μιλάμε τονίζουν οι επικεφαλής των θεσμικών φορέων του κλάδου ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF.

Ήδη οι επιχειρήσεις του φαρμακευτικού κλάδου αναντίρρητα, έχουν βάλει τεράστια πλάτη όχι μόνο για να στηρίξουν το σύστημα υγείας, αλλά και της κοινωνίας ενώ ουσιαστικά στα χρόνια των Μνημονίων, έχουν χρηματοδοτήσει το ίδιο το Κράτος, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης. Όταν μόνο από επιστροφές πληρώνουν σχεδόν ένα δις ευρώ το χρόνο, δηλαδή το 40% σχεδόν του τζίρου τους, τότε είναι πασιφανές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και δεν μπορούν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, να σχεδιάσουν απρόσκοπτα το μέλλον τους. Για να μην πούμε για την φορολογία η οποία επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εταιρειών.

Για όλα αυτά φυσικά, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, έχουν ενημερώσει τόσο το ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και τους Ευρωβουλευτές και μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης (ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του την ερχόμενη εβδομάδα) έχει τονίσει στο onMed, ότι το πρόσημο από όλες αυτές τις συναντήσεις ήταν πέρα για πέρα θετικό, όπως και το έργο του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.

Βεβαίως η υπόθεση της Novartis αλλάζει άρδην τα πράγματα στο επιχειρηματικό, υγειονομικό και φαρμακευτικό περιβάλλον και οι φαρμακοβιομηχανίες (όπως και ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ που θα προκύψει από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου) θα πρέπει πλέον να εργαστεί και να εργαστούν ακόμη πιο σκληρά, προκειμένου να αποδείξουν για ακόμη μία φορά, ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται….».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Πρόεδρος ο κ. Θεόδωρος Τρύφων για δεύτερη συνεχή θητεία

Έρχεται ρύθμιση για μείωση της συμμετοχής των ασθενών - Το παράδειγμα των ανασφάλιστων



Ξανθός: Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην υγεία

ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο

Γ. Δραγασάκης: Πρόσωπο-κλειδί για την κυβέρνηση, την υγεία & την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία