ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πτωτικά τα κρούσματα σε γρίπη και ιλαρά

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο τόσο της ιλαράς όσο και της εποχικής γρίπης, καθώς τα κρούσματα εμφανίζουν πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πτωτικά τα κρούσματα σε γρίπη και ιλαρά

Η Ελλάδα διατηρεί μεν υψηλή θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τα κρούσματα της ιλαράς - όπως και η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γαλλία- αλλά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών, εμφανίζεται αρκετά μειωμένος. Βρίσκεται δε, πολύ κάτω από το όριο των 100 κρουσμάτων την εβδομάδα που καταγραφόταν το περασμένο διάστημα.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 68 νέα κρούσματα ιλαράς. Από τον περασμένο Μάϊο έχουν καταγραφεί 2.659 κρούσματα της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου ενώ ένα βρέφος, ένας 17χρονος και μία 35χρονη έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης συνεχίζει να παρατηρείται στη νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το μέτωπο της γρίπης

Ο Απρίλιος σηματοδοτεί πάντα το τέλος της εποχικής γρίπης.

Παρόλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος και ένα κρούσμα χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβριο 107 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 38 άνθρωποι κατέληξαν.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Να δημιουργηθεί τώρα κονδύλι πρόληψης για να τεθούν τα εμβόλια εκτός φαρμακευτικής δαπάνης

Αντιεμβολιαστικό Κίνημα: Έντονη ανησυχία από τους Ευρωβουλευτές για τη δημόσια υγεία

Εποχική γρίπη: 37 νεκροί από επιπλοκές - 108 σοβαρά κρούσματα