ΦΑΡΜΑΚO

ΣΦΕΕ: Να δημιουργηθεί τώρα κονδύλι πρόληψης για να τεθούν τα εμβόλια εκτός φαρμακευτικής δαπάνης

Την ανάγκη τα εμβόλια να συμπεριληφθούν σε έναν άλλο, ξεχωριστό προϋπολογισμό, εκείνον της πρόληψης εκτός της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης που ξεκίνησε χθες 23 Απριλίου.

ΣΦΕΕ: Να δημιουργηθεί τώρα κονδύλι πρόληψης για να τεθούν τα εμβόλια εκτός φαρμακευτικής δαπάνης

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Άλλωστε ο εμβολιασμός είναι πρόληψη, δεν αποτελεί θεραπεία, όπως τονίζουν όλοι οι επιστήμονες και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας και είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα δαπανά ελάχιστα για την πρόληψη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόλις 5 ευρώ ανά κάτοικο.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή

Αναφέρει ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου: «Τα εμβόλια δεν είναι θεραπεία, είναι πρόληψη της ανάγκης για θεραπεία. Θα πρέπει συνεπώς, να συμπεριληφθούν σε έναν άλλο, ξεχωριστό προϋπολογισμό, εκείνον της πρόληψης και όχι του φαρμάκου. Ένας τέτοιος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος μαζί με το κόστος των εμβολίων, το οποίο στη χώρα μας υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ, και την καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!».

Οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος εδώ και χρόνια επιμένουν σε μία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης (για την ακρίβεια διόρθωση όπως την ονομάζουν στην οποία περιλαμβάνεται και το κόστος των εμβολίων), επισημαίνοντας ότι η δαπάνη του 1,945 δισ ευρώ είναι μικρή και οι ανάγκες τεράστιες, και εκτιμώντας πως ο ερχόμενος Αύγουστος (με την έξοδο της χώρας από το Μνημονιακό Πρόγραμμα έστω και τυπικά) αποτελεί σημαντική ευκαιρία.

Και σίγουρα ο ΣΦΕΕ πρέπει να λάβει κάτι το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση (και δεν μιλάμε για κάποιο... αντίδωρο), καθώς η στήριξη που έχει παράσχει στα χρόνια της ύφεσης είναι τεράστια, στήριξη όχι μόνο σε επίπεδο υγειονομικό, αλλά κοινωνικό και οικονομικό.

Ο ΣΦΕΕ έχει ζητήσει σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, (ήδη από την προεδρία του κ. Πασχάλη Αποστολίδη) μία αύξηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Να μην ξεχνάμε, ότι ο φαρμακευτικός κλάδος αποτέλεσε και αποτελεί κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επέστρεψε πάνω από €1 δις στο δημόσιο), 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, στηρίζει το σύστημα υγείας, καλύπτοντας τους ανασφάλιστους (850.000 συμπολίτες μας για το 2017 με ετήσιο κόστος €165 εκατ.), που αναμένεται να ανέβει πολύ πάνω από 200 εκατ. το 2018, υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Με την ευκαιρία λοιπόν της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού (23-29 Απριλίου), ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι η εφαρμογή των εμβολιασμών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Μόλις 5 ευρώ ανά κάτοικο για εμβόλια

Η χώρα μας δαπανά για την πρόληψη μόλις το 1,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υγεία, με το ποσοστό αυτό να είναι το προτελευταίο ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, η δαπάνη για τον εμβολιασμό είναι η χαμηλότερη ανάμεσα στις 34 χώρες μέλη του, προσεγγίζοντας σχεδόν τα 5 ευρώ ανά κάτοικο. Ας σημειωθεί ότι παράγοντες, όπως η έλλειψη συμμόρφωσης προς τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών ή οι προσφυγικές ροές αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης επιδημικών εξάρσεων ή και πανδημιών με σοβαρές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η έξαρση της ιλαράς, σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ήδη στη χώρα μας μετράμε, μέσα σε ένα σχεδόν χρόνο, 2.591 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς, τρία εκ των οποίων θανατηφόρα – σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τα δημοσιονομικά μέτρα

Όπως αναφέρει ειδικότερα ο Σύνδεσμος, «Ο ΣΦΕΕ, αναγνωρίζοντας την σημαντική αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, θέτει τον εμβολιασμό ως προτεραιότητα και βασικό άξονα για την διατήρηση της καλής υγείας των πολιτών. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς για την ορθή ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα ισχυροποιηθεί τόσο η χώρα μας, όσο και η Ευρωπαϊκή Ήπειρος συνολικά απέναντι στα μεταδιδόμενα νοσήματα. Η ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων μειώνει τόσο το άμεσο κόστος (ιατρική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με τον εμβολιασμό νοσημάτων και των επιπλοκών τους), όσο και το έμμεσο κόστος (νοσηλεία, απώλεια ωρών εργασίας).

Οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ φροντίζουν διαχρονικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας και καταβάλουν τα μέγιστα, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια εμβολίων στην αγορά. Η εξαίρεση των εμβολίων από τα δημοσιονομικά μέτρα και η ένταξη της δαπάνης του εμβολιασμού σε κονδύλια πρόληψης θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδοτικών ροών σε στοχευμένες δράσεις για την τόνωση της εμβολιαστικής κάλυψης, (όπως π.χ. η συνεχή ενημέρωση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού),την παρακολούθηση αλλά και την καταγραφή της. Οι δράσεις αυτές θα μπορούν να γίνουν με την αρωγή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2 - 3 εκατ. θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία. Εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ενώ επιπρόσθετα, ο μαζικός εμβολιασμός παρέχει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Αντιλαμβανόμενη τα οφέλη του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία, η Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Υ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δεκαετία των Εμβολίων» έχει καταρτίσει Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης με το οποίο στοχεύει στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης σε ποσοστό 90% για όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο έως το 2020.

Διαβάστε ακόμη:

Αντιεμβολιαστικό Κίνημα: Έντονη ανησυχία από τους Ευρωβουλευτές για τη δημόσια υγεία

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Ο ΣΦΕΕ δεν είναι ένα πρόσωπο - Eίναι μία γροθιά 65 ατόμων

ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις & μία νέα αρχιτεκτονική για την υγεία



Εκλογές ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει πίσω την κανονικότητα & την περηφάνια της...

Γ. Βλόντζος: Έλεγχος σε όλα τα σημεία του συστήματος υγείας, με μεγαλύτερη σύνεση

Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα

Έκρηξη Μπαργιώτα: Ποιο είναι τελικά το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης επί ΣΥΡΙΖΑ;