ΦΑΡΜΑΚO

Έκρηξη Μπαργιώτα: Ποιο είναι τελικά το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης επί ΣΥΡΙΖΑ;

«Μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ, λάθος και τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη από το Υπουργείο Υγείας;» ρωτά ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαρατάταξης Κων. Μπαργιώτας.

Έκρηξη Μπαργιώτα: Ποιο είναι τελικά το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης επί ΣΥΡΙΖΑ;

Μετά την πρωτοφανή αναγνώριση του «λάθους» του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, για το ύψος του ελλείμματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι για δεύτερη φορά το Υπουργείο Υγείας κάνει λάθος υπολογισμούς, τονίζει ο βουλευτής και συνεχίζει:

«Προ μηνών, η πολιτική ζωή του τόπου βυθίστηκε στη σκανδαλολογία, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. υιοθέτησαν τις καταγγελίες ενός μάρτυρα ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με 23 δις ευρώ από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και από την Novartis με 3 δις ευρώ για το διάστημα 2000-2010. Καθημερινά ακούμε διαφορετικές εκδοχές για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε στοιχειοθέτηση των αριθμών που εκτοξεύει.

Αυτή τη φορά, δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας «Καθημερινή» καταδεικνύει με στοιχεία ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ένα ακόμη ψέμα.

Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτούν τον Υπουργό Υγείας πως αντικρούει τα στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς της ενδεκαετίας 2000-2010, του ΟΟΣΑ και της Efpia, που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και αμφισβητούν την «πολάκεια» αριθμητική.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποιο είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην τριετία που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «…αυξήθηκαν αλλά ονομαστικά έμειναν ως δημόσιες δαπάνες στα ίδια επίπεδα διότι εκτινάχθηκαν οι επιστροφές της βιομηχανίας που όταν ξεπερνιέται ένα επίπεδο πρέπει να πληρώνει τη δαπάνη… Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι νοσοκομειακές πωλήσεις… Ο όγκος των φαρμάκων δεν μειώθηκε μέχρι σήμερα. Το 2008 είχαμε 97,5 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 468,8 εκ. σε εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Το 2016 έχουμε 94 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 453 εκ συσκευασίες σε εξωνοσοκομειακά (στοιχεία ΕΟΦ)».

Τη στιγμή που η διείσδυση των γενοσήμων υποχωρεί αντί να αυξάνει, η ιδιωτική δαπάνη αυξάνει σταθερά επιβαρύνοντας χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς και με νόμο (4512/2018) καταργείται η επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκου του ΕΟΦ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συκοφαντήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ήλεγξαν τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις συντεχνιών και φαρμακευτικών εταιρειών. Αποσιωπά, βεβαίως, τις ευθύνες των κυβερνήσεων που συμμετείχαν οι σημερινοί του Υπουργοί, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαγγελόπουλος, όπως και το γεγονός ότι, την περίοδο που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, «έκανε πλάτες» στις φαρμακευτικές εταιρείες, ζητούσε αύξηση της ήδη παράλογης δαπάνης και αντιδρούσε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρατηρητήριο τιμών, ενίσχυση του ρόλου και της διαφάνειας στον ΕΟΦ, ίδρυση του ΕΟΠΠΥ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και εγκυρότητας των στοιχείων στη βάση των οποίων εργάζεται η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία προκάλεσε η πρωτοφανής αναγνώριση του «λάθους» του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, για το ύψος του ελλείμματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά την παραδοχή του ότι διπλομέτρησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης είπε «Το μόνο που δέχομαι είναι ότι στα 369 εκατομμύρια ευρώ του 2009 ξοδεύτηκαν 95 εκατομμύρια και την επόμενη χρονιά τα 89 εκατομμύρια που αναφέρονται ως ταμειακό υπόλοιπο έχουν διπλομετρηθεί. Άρα δεν είναι 230 αλλά 140 εκατομμύρια».
Φαίνεται πως ο κ. Πολάκης υστερεί σε μαθηματικές γνώσεις, αφού για δεύτερη φορά αποδεικνύεται ότι κάνει λάθος υπολογισμούς. Η προσφιλής τακτική του, δηλαδή η εσκεμμένη επίκληση αβάσιμων αριθμητικών στοιχείων που συσκοτίζουν την αλήθεια και κατασυκοφαντούν τους πολιτικούς του αντιπάλους, πλέον τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποκαλύπτει το μέγεθος του πολιτικού του αμοραλισμού.

Προ μηνών, η πολιτική ζωή του τόπου βυθίστηκε στη σκανδαλολογία, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. υιοθέτησαν τις καταγγελίες ενός μάρτυρα ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με 23 δις ευρώ από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και από την Novartis με 3 δις ευρώ για το διάστημα 11 ετών, ήτοι μεταξύ 2000-2010. Μέσω της από 16/04/2018 δημοσιογραφικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» καταδεικνύεται με πραγματικά στοιχεία ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ένα ακόμη ψέμα.

Με βάση το δημοσίευμα «Σύμφωνα με τον μάρτυρα, αλλά και την πολιτική ερμηνεία της μαρτυρίας του από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ,η διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης προκλήθηκε βασικά από την εισαγωγή νέων φαρμάκων στο σύστημα τιμολόγησης των ασφαλιστικών ταμείων. Όμως, 4 διαφορετικοί αξιωματούχοι, δύο από τον δημόσιο (ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας) και δύο από τον ιδιωτικό τομέα (Κλινικές και Φαρμακευτική Βιομηχανία), που δεν έχουν σχέση με το σκάνδαλο, συμφώνησαν ότι η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ξεπέρασε τα 900 εκατομμύρια με βάση υπολογισμό που στηρίχθηκε στους εθνικούς λογαριασμούς της ενδεκαετίας 2000-2010,στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Efpia (της οργανωτικής ομπρέλας των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών) αλλά και τις συνεπακόλουθες ρυθμίσεις στο καθεστώς τιμολόγησης…Η διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται συμφωνούν οι 4 σε μια πολύ γενναιόδωρη φαρμακευτική πολιτική, με μικρή συμμετοχή των ασθενών και έλλειψη διαδικασιών ανατιμολόγησης ως το 2011…

Το ίδιο αβάσιμος και δίχως στοιχεία είναι και ο ισχυρισμός ότι η ζημιά του δημοσίου από την υγεία ανέρχεται σε 60-80 δισ. αυτήν την περίοδο (το σύνολο των δημοσίων δαπανών για την υγεία την συγκεκριμένη περίοδο ανήλθε σε 119,153 δις ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 30 δις ευρώ να είναι οι αποδοχές των υπαλλήλων του Υπουργείου)».

Το 2015 ο τότε Υπουργός Υγείας, κ. Κουρουμπλής, «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων για πολλούς μήνες και εκ των πραγμάτων κάποιοι κέρδισαν εκατομμύρια σε φάρμακα των οποίων οι τιμές επρόκειτο να μειωθούν. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ποιο είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην τριετία που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Στα τρία χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν αλλά ονομαστικά έμειναν ως δημόσιες δαπάνες στα ίδια επίπεδα διότι εκτινάχθηκαν οι επιστροφές της βιομηχανίας που όταν ξεπερνιέται ένα επίπεδο πρέπει να πληρώνει τη δαπάνη. Το συνολικό rebate και το clawback από 427 εκ το 2014 πήγε στα 616 εκ το 2015, και εκτινάχθηκε στο 1 δισ ευρώ το 2016. Υπολογίζεται ότι θα κλείσει στο 1,2 δισ το 2017 (ΣΦΕΕ 2017).

Ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι νοσοκομειακές πωλήσεις, (από 1,404 δις σε 1,769 δις ευρώ). Ο όγκος των φαρμάκων δεν μειώθηκε μέχρι σήμερα. Το 2008 είχαμε 97,5 εκ συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 468,8 εκ. σε εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Το 2016 έχουμε 94 εκατ. συσκευασίες σε νοσοκομειακά φάρμακα και 453 εκ συσκευασίες σε εξωνοσοκομειακά (στοιχεία ΕΟΦ). Η διαφορά εξηγείται από το γεγονός ότι το 2016 είχαμε μείωση στις παράλληλες εξαγωγές: 402 εκατ, ενώ το 2008, είχαμε 607 εκατ ευρώ, που ο ΕΟΦ τις υπολογίζει στις πωλήσεις». Την ίδια στιγμή, η διείσδυση των γενοσήμων υποχωρεί αντί να αυξάνει, δεν εισάγονται παρά ελάχιστα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η ιδιωτική δαπάνη αυξάνει σταθερά επιβαρύνοντας χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς και με το ν. 4512/2018 καταργείται η επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκου του ΕΟΦ.

Επειδή καθημερινά ακούμε πολλές, διαφορετικές εκδοχές για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει σοβαρά και να προβεί σε στοιχειοθέτηση των αριθμών που εκτοξεύει,

Επειδή, αν ισχύουν τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα, μπορεί να ισχυρισθεί κανείς εύλογα ότι έχει στηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ένα πάρτι,

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπώντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων που συμμετείχαν οι σημερινοί του Υπουργοί, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαγγελόπουλος, προσπαθεί να συκοφαντήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ήλεγξαν τη φαρμακευτική δαπάνη, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις συντεχνιών και φαρμακευτικών εταιρειών,

Επειδή την περίοδο που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε πλάτες» στις φαρμακευτικές εταιρείες, ζητούσε αύξηση της ήδη παράλογης δαπάνης και αντιδρούσε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρατηρητήριο τιμών, ενίσχυση του ρόλου και της διαφάνειας στον ΕΟΦ, ίδρυση του ΕΟΠΠΥ),

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Επιμένετε ότι μεταξύ 2000-2010 το δημόσιο ζημιώθηκε με 23 δις ευρώ από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και με 3 δις ευρώ από την Novartis;
  • Πως αντικρούετε τα στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς της ενδεκαετίας 2000-2010, του ΟΟΣΑ και της Efpia, που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και αμφισβητούν την «πολάκεια» αριθμητική;

Διαβάστε ακόμη:

Μπαργώτας: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στα φάρμακα & αύξηση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις & μία νέα αρχιτεκτονική για την υγεία



Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα

ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο

Μήνυμα ΣΦΕΕ από Δελφούς: Η Ελλάδα επενδυτικό hub για κλινική έρευνα σε όλη την Ευρώπη

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική