ΦΑΡΜΑΚO

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Ο ΣΦΕΕ δεν είναι ένα πρόσωπο - Eίναι μία γροθιά 65 ατόμων

Την επίσημη πρώτη του εμφάνιση ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε επιστημονική συνάντηση με θέμα «Η Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας: Εμπόδια και Υπερβάσεις», στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Ο ΣΦΕΕ δεν είναι ένα πρόσωπο - Eίναι μία γροθιά 65 ατόμων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πρώτη του ομιλία και δημόσια τοποθέτηση θα έχει αναμφισβήτητα ενδιαφέρον, προκειμένου να δούμε το στίγμα που θα καταθέσει ο νέος πρόεδρος που αναλαμβάνει το τιμόνι του μεγαλύτερου Συνδέσμου του κλάδου.

Ήδη ο κ. Παπαδημητρίου έστειλε τη Δευτέρα το μήνυμά του στην πρώτη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο, με αφορμή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μίλησε για έναν ενωμένο και ισχυρό ΣΦΕΕ (έχει κάποιος αντίρρηση άραγε;) σήμερα περισσότερο από ποτέ, για έναν Σύνδεσμο που θα περάσει δια πυρός και σιδήρου έως ότου φθάσει στην ακτή, όπως άφησε να φανεί από τις δηλώσεις του.

«Η περίοδος που έρχεται θα είναι ακόμη δυσκολότερη και ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε είναι ένας ενωμένος ΣΦΕΕ που θα εργάζεται για τη δημιουργία μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής στο χώρο της υγείας, έτσι ώστε η φαρμακοβιομηχανία να αποτελεί σημαντικό εταίρο της πολιτείας στη χάραξη πολιτικής υγείας», τόνισε προσθέτοντας: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Σύνδεσμο με συντεταγμένους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας, με ξεκάθαρη διοικητική δομή, με στελεχιακό δυναμικό υψηλής κατάρτισης και ικανοτήτων που να εκφράζει διαχρονικά και σε όλο το εύρος της, τη διαφορετικότητα της φαρμακοβιομηχανίας».

Εν τω μεταξύ, ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ σε δηλώσεις του στο onMed, υπογράμμισε ότι «ο ΣΦΕΕ δεν είναι ένα πρόσωπο αλλά οι 65 εταιρείες που τον αντιπροσωπεύουν. Είναι ένα πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό με κοινό όραμα ωστόσο και στόχους».

Ναι θα είναι μία δύσκολη τριετία αυτή που ανοίγεται μπροστά του, δεν θα είναι ένας εύκολος περίπατος για τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου, καθώς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (εθνική, οικονομική, κοινωνική) δεν βοηθά. Γνωρίζει όμως καλά από κακοτοπιές (στους δρόμους και στα βουνά) ο νέος πρόεδρος, όταν αφήνει για λίγο τα καθήκοντά του στη Novo Nordisk και αθλείται.

Οι μεταρρυθμίσεις στην φαρμακευτική πολιτική που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί (Μητρώα Ασθενών, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, HTA), η αδήριτη ανάγκη για αύξηση (ή για διόρθωση να προτιμάτε) της φαρμακευτικής δαπάνης (σύσσωμος ο κλάδος μιλά για αύξηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον), η πολύ σοβαρή κατάσταση με τις επιστροφές (clawback και rebate) που αποστερούν τις επιχειρήσεις από αναπτυξιακά σχέδια, καθώς τα ποσά που πληρώνουν είναι δυσθεώρητα (σχεδόν 40% του τζίρου τους) η υπόθεση της Novartis που δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή αλλά και η επόμενη ημέρα μετά τον Αύγουστο του 2018 που βγαίνουμε τυπικά από το Μνημονιακό Πρόγραμμα, προδιαγράφουν για τα νέα μέλη του ΣΦΕΕ, μία τριετία σίγουρα προκλητική.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά θυμήθηκα αίφνης τα λόγια του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2017 που είχε επισκεφθεί την Αθήνα, τόνιζε με έμφαση ότι «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και γι αυτό, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μία δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος», είχε τονίσει με νόημα.

Ίσως λοιπόν, ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ θα πρέπει να... ξεσκονίσει τα λόγια του Γάλλου πολιτικού προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο. Γιατί πράγματι, χρειαζόμαστε μία δυνατή Ελλάδα και προς την κατεύθυνση αυτή, μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία αποτελεί την «καρδιά» της βιομηχανίας σήμερα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ - Σύνθημά του, ένας ισχυρός Σύνδεσμος



ΣΦΕΕ εκλογές: Το νέο 15μελές ΔΣ - Έτος αφετηρία το 2018, αλλά απαιτείται σχέδιο δράσης

ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις & μία νέα αρχιτεκτονική για την υγεία

Εκλογές ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει πίσω την κανονικότητα & την περηφάνια της...

Εκλογές ΣΦΕΕ: Εκκωφαντικό «όχι» Παπαταξιάρχη - Είναι η στρατηγική, ανόητε, όχι τα πρόσωπα...

Γ. Βλόντζος: Έλεγχος σε όλα τα σημεία του συστήματος υγείας, με μεγαλύτερη σύνεση

Η αισιοδοξία του κ. Τσίπρα, ο ρεαλισμός της φαρμακοβομηχανίας & η σύζυγος του Καίσαρα