ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γενική Συνέλευση Ευρωπαίων Φυσικοθεραπευτών: Ναι στην ΠΦΥ για τον ασθενή & τα συστήματα υγείας

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη προκειμένου να περιγραφούν τα πολλαπλά οφέλη για τους πληθυσμούς και τα συστήματα υγείας, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Συλλόγων Φυσικοθεραπείας, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Γενική Συνέλευση Ευρωπαίων Φυσικοθεραπευτών: Ναι στην ΠΦΥ για τον ασθενή & τα συστήματα υγείας

Η Γενική Συνέλευση των Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας – WCPT, πραγματοποιήθηκε στις 24-29 Απριλίου στο Δουβλίνο. Στην διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι 39 χωρών από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ενώ παραβρέθηκε και η Πρόεδρος της WCPT Emma Stokes.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του Πέτρο Λυμπερίδη, τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του ΠΣΦ Γιώργο Κούτρα και τον εκπρόσωπο της χώρας μας στην Επιτροπή Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας καθηγητή Νίκο Στριμπάκο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολύ σημαντικά και εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις των ομάδων εργασίας που επί δυο χρόνια επεξεργάστηκαν τα κείμενα των προτάσεων τους σε αλλεπάλληλες συναντήσεις.

Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν έχουν ως εξής:

1) Θέσπιση των προτύπων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής περιφέρειας προκειμένου να τηρούνται τα ποιοτικά κριτήρια κατά την αποφοίτηση των μελών, για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους κατά την άσκηση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή. Αποφασίστηκε η προώθηση των αποφάσεων στους οργανισμούς των κρατών προκειμένου να προωθηθούν στις αρχές των χωρών και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η Ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα της ελάχιστης κλινικής εκπαίδευσης που πρέπει να είναι ενιαία και έθεσε τον προβληματισμό της όσον αφορά την αποδοχή των προτάσεων από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ως γνωστόν διέπονται από αυτονομία.

2) Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, προκειμένου να περιγραφούν τα πολλαπλά οφέλη για τους πληθυσμούς και τα συστήματα υγείας και να καταδειχτεί πώς διαφορετικά μοντέλα της φυσιοθεραπείας συμβάλλουν σε αυτά τα οφέλη υγείας για τον ασθενή, αλλά και για τα οικονομικά της υγείας. Τα μοντέλα, όσον αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, ποικίλλουν στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κυμαινόμενα από συνταγογραφούμενες θεραπείες με συνταγή γιατρού μέχρι την άμεση πρόσβαση ή αυτοπαραπομπή, όπου οι ασθενείς δέχονται υπηρεσίες φυσιοθεραπείας με απευθείας πρόσβαση, χωρίς να χρειάζεται να δει απαραίτητα τον ασθενή ο Γιατρός. Η αυτοπαραπομπή εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και η αυτοπαραπομπή για Φυσιοθεραπεία σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει αξιολογηθεί πλήρως και συνιστάται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και φροντίδας αριστείας (NICE) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

3) Τα πρότυπα για την διασφάλιση της ποιότητας της παροχής της φυσικοθεραπείας στους πολίτες.

4) Μεθοδολογία για τις κλινικές οδηγίες (Guidelines), προκειμένου να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα για όλα τα μέσα και τις τεχνικές που εφαρμόζονται στην φυσικοθεραπεία, με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

5) Προώθηση της έρευνας και ερευνητικές προτεραιότητες στην φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη.

6) Κατατέθηκε ενημερωτική εισήγηση για το e-health.

7) Παράγοντες που επηρεάζουν την άσκηση του επαγγέλματος στην Ευρώπη.

8) Βάση δεδομένων με όλες τις δράσεις των συλλόγων, για την εξωστρέφεια του επαγγέλματος στην Ευρώπη.

9) Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα των ερευνητικών δράσεων και προτάσεων.

10) Νομολογία στην Ευρώπη που επηρεάζει της άσκηση του επαγγέλματος.

11) Συντονισμός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Ευρωπαϊκή κάρτα.

12) Ευθυγράμμιση όλων των δράσεων με τις ενέργειες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, η Ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να θέσει μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον Π.Σ.Φ και για τα οποία ζητήθηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπως:

  • Η ένταξη των τμημάτων φυσικοθεραπείας στις σχολές επιστημών υγείας
  • Οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την κινητικότητα Ευρωπαίων εργαζομένων ( οδηγία 36/2005)
  • Η συνεργασία των Ευρωπαϊκών συλλόγων για θέματα ομαδικής ασφάλισης μελών, Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση μέτρων Ελληνικής πατέντας (claw back) κ.α

Κατά την συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στη θέση της αποχωρήσασας Sarah Bazin, με την Esther-Mary D'Arcy να εκλέγεται νέα Πρόεδρος.

Η χώρα μας κατέθεσε πρόταση για να διοργανώσει την Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών συλλόγων το 2022 καθώς η συνέλευση του 2020 θα πραγματοποιηθεί στην Τσεχία.

Διαβάστε επίσης:

Η σημασία της εξειδικευμένης φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με Πάρκινσον



Μεγάλης σημασίας η φυσικοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Τεράστιες ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στο ΕΣΥ - 67 κενές θέσεις μόνο στην 1η ΥΠΕ