ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24ωρη απεργία: Γιατροί, νοσηλευτές, οδοντίατροι & φαρμακοποιοί, λένε τέλος στη λιτότητα

Με κεντρικό σύνθημα τέλος στην λιτότητα, στις μειωμένες συντάξεις και στους μισθούς αλλά και στην υπερφορολόγηση, που έχει ματώσει νοικοκυριά και εργαζόμενους από όλο το φάσμα της οικονομίας και της επιστήμης, πραγματοποιείται σήμερα η 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, οδοντίατροι αλλά και φαρμακοποιοί.

24ωρη απεργία: Γιατροί, νοσηλευτές, οδοντίατροι & φαρμακοποιοί, λένε τέλος στη λιτότητα

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. «Μοναδική διέξοδος για μας ο οργανωμένος αγώνας και η συλλογική διεκδίκηση. Τίποτα δε χαρίζεται. Όλα με αγώνες κατακτιούνται» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, κατάργηση του νομοθετικού «εκτρώματος» που διευθετεί το χρόνο εργασίας. Επίσης, ζητούν αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών. Ως προς το ζήτημα των επικουρικών γιατρών και των συμβασιούχων, ζητούν να μην απολυθεί κανείς και να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις «ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας». Τέλος, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) από την πλευρά της, τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι εξουθενωμένοι, λιγοστοί (ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική) που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Δουλεύουμε σε άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες και όμως δεν μας εντάσσουν στα ΒΑΕ αν και είναι υποχρέωση του κράτους, μη αναλογιζόμενοι τι είδους υπηρεσίες μπορούμε να προσφέρουμε 67 ετών! Θέλουν να περικόψουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας φτάνοντας τους μισθούς μας κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Κοροϊδεύουν το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης (…) Δεν συμβιβαζόμαστε. Όλοι στο δρόμο για την κατάργηση των Μνημονίων όπως και αν λέγονται και ανάκτηση των Μνημονιακών απωλειών».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει επίσης, στην απεργία που έχουν προκηρύξει οι επαγγελματικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, όπως επίσης και οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους φαρμακοποιούς, το δικό τους βροντερό μήνυμα ετοιμάζονται να στείλουν σήμερα 30 Μαΐου στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης (όπως τη χαρακτηρίζουν), μία κινητοποίηση κατά της λιτότητας, της ανεργίας, της υπερφορολόγησης.

Ο κλάδος των φαρμακοποιών και συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συνασπίζεται κάτω από την ομπρέλα της «Κοινωνικής Συμμαχίας», μαζί με 9 ακόμη φορείς, όπως ΠΙΣ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, Οικονομικό και Τεχνικό Επιμελητήριο, με στόχο να διατρανώσουν την αντίθεσή τους, ενάντια στα Μνημονιακά μέτρα που γονάτισαν την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και δημιούργησαν συνθήκες δραματικής ασφυξίας, για την οικονομία την υγεία και την κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: Μέτωπο κατά της λιτότητας από τους φαρμακοποιούς - Τι σχεδιάζουν

ΠΟΕΔΗΝ: «Φτωχός συγγενής» των λειτουργικών δαπανών τα δημόσια νοσοκομεία

ΟΕΝΓΕ: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ιατρικό μισθολόγιο