ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πάνω από 3.000 τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πάνω από 3.000 τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα

Σταθερά στις τέσσερις χώρες της Ευρώπης όπου η επιδημία είναι σε έξαρση, παραμένει η Ελλάδα, σπάζοντας το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων.

Οι άλλες τριες χώρες είναι η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς έφτασε τα 3.016, με τα 56 εξ αυτών να έχουν δηλωθεί τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών. Επίσης, η ιλαρά πλήττει και επαγγελματίες Υγείας, που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υγειονομικών, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές αλλά και λοιπό προσωπικό σε δημόσιες δομές υγείας, έχουν εκδηλώσει ιλαρά.

Από τον περασμένο Μάιο που ενέσκηψε η επιδημία στην Ελλάδα, τα κρούσματα καταγράφονταν κυρίως στη νότια Ελλάδα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξητική τάση στη βόρεια Ελλάδα. Είναι ενδεικτική η περίπτωση που κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ): στο Νοσοκομείο Κιλκίς μέσα σε ένα δεκαήμερο νοσηλεύτηκαν εννέα παιδιά Ρομά με επιπλοκές της ιλαράς.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα και να επεκταθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.