ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κέντρο Ζωής προς ΠΟΕΔΗΝ: Ας μη δαιμονοποιούμε τους ανθρώπους που είναι θετικοί στον HIV

Τη δική του απάντηση δίνει το Κέντρο Ζωής, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την υποστήριξη ατόμων με HIV/AIDS, στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ με θέμα την επίθεση που δέχτηκε νοσηλευτής στο Δρομοκαΐτειο από οροθετική ασθενή (δείτε εδώ).

Κέντρο Ζωής προς ΠΟΕΔΗΝ: Ας μη δαιμονοποιούμε τους ανθρώπους που είναι θετικοί στον HIV

«Θα θέλαμε καταρχάς να εκφράσουμε τη λύπη μας για το περιστατικό που αναφέρεται και τη συμπαράστασή μας για τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες απασχολούνται τα μέλη της Ένωσης. Είναι γεγονός ότι οι περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου δύσκολη κατάσταση τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, το προσωπικό τους, αλλά και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτά» αναφέρει εισαγωγικά το Κέντρο Ζωής και συνεχίζει:

«Κατά κανόνα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα οφείλουν να παρέχουν στο προσωπικό τους τα απαραίτητα μέσα και τις συνθήκες ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, παρ’ όλ’ αυτά γνωρίζουμε ότι αυτό συχνά δεν εφαρμόζεται. Ωστόσο, το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου, παρά την προσπάθεια να αναδείξει τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και τα ζητήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αυτό που τελικά καταφέρνει είναι, για ακόμα μία φορά, να στιγματίσει και να στοχοποιήσει συγκεκριμένες ομάδες συνανθρώπων μας, όπως είναι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό του HIV και/ή που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι όταν προσεγγίζουν δομές υγείας, απαιτείται να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως ασθενείς και όχι ως πηγές κινδύνου.

Συμπερασματικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν καθημερινά. Ωστόσο, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την δαιμονοποίηση των ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό του HIV και/ή κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, δαιμονοποίηση η οποία εντείνεται όταν οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόκλησης φόβου και ως τέτοια είδηση αναπαράγεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Λίγα λόγια για το Κέντρο Ζωής

Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι το πρώτο αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα που έχει ως κινητήρια αρχή τη στήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV ή και AIDS. Προσφέρει πλήθος υπηρεσιών προκειμένου να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που ζουν με HIV, οι οικογένειές τους, οι σύντροφοί τους και ο κοινωνικός τους περίγυρος, με κάθε μορφής υποστήριξη (ψυχολογική, κοινωνική, νομική, κ.λπ.).

Από την αρχή της λειτουργίας του, βασικός στόχος του Οργανισμού είναι αφενός η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με το AIDS και αφετέρου η στήριξη των οροθετικών, προκειμένου να μην είναι σε ένα περιβάλλον απομόνωσης, φόβου κι εγκατάλειψης.

Το Κέντρο Ζωής διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με τα μοναδικά προγράμματα, την τεχνογνωσία, την επιστημονική κατάρτιση αλλά κυρίως με το μεράκι των ανθρώπων του, συνεχίζει να δουλεύει εντατικά για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ζωής προσφέρονται δωρεάν και με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στο απόρρητο κάθε προσωπικής πληροφορίας, χωρίς καμία διάκριση ως προς το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την εθνικότητά του κάθε ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΕΔΗΝ: Οροθετική δάγκωσε νοσηλευτή στο Δρομοκαΐτειο, ο οποίος κινδυνεύει από τον ιό HIV