ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευαγγελισμός: Κλειστά κρεβάτια και χειρουργεία, υποχρηματοδότηση και εξαντλημένοι υγειονομικοί

Σε απόγνωση οδηγούν την πλειονότητα των ασθενών και των υγειονομικών τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός».

Ευαγγελισμός: Κλειστά κρεβάτια και χειρουργεία, υποχρηματοδότηση και εξαντλημένοι υγειονομικοί

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δομών που εγκαινιάζονται αλλά ποτέ δεν μπαίνουν σε πλήρη λειτουργία είναι τα 9 χειρουργικά τραπέζια των νέων χειρουργείων του νοσοκομείου, τα οποία παραμένουν κλειστά. Υπενθυμίζεται ότι το νέο κτήριο του Ευαγγελισμού, το οποίο είχε εγκαινιαστεί το 2014, διαθέτει σύγχρονα χειρουργεία με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Μονίμως κλειστά είναι 8 κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), όπως και τα 160 νοσηλευτικά κρεβάτια της Πολυκλινικής (η οποία έκλεισε και διασυνδέθηκε με τον Ευαγγελισμό επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και τώρα λειτουργεί ως Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας). Οι συνθήκες νοσηλείας στην Ψυχιατρική Κλινική χαρακτηρίζονται άθλιες.

Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί οι πολίτες οι οποίοι προσέρχονται στον Ευαγγελισμό: 60.000 εισαγωγές το χρόνο, 12.000 χειρουργεία, 500.000 προσερχόμενοι στα τακτικά ιατρεία, στα Επείγοντα και στα εργαστήρια (πάνω από 8 εκατ. εξετάσεις). Παρατηρείται, επίσης, το φαινόμενο μεγάλος πολιτών να πηγαίνει στο νοσοκομείο χωρίς ραντεβού για επανεξέταση ή για συνταγογράφηση, καθώς το σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού στο 1535 παραπέμπει για τουλάχιστον 3 μήνες μετά.

Η αύξηση του όγκου δουλειάς, όπως αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία, έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού, με τα χρωστούμενα ρεπό να είναι πάνω από 16.000. Το προσωπικό του Ευαγγελισμού έχει μειωθεί δραματικά λόγω μαζικών αποχωρήσεων (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις, αλλά και παραιτήσεις, μετανάστευση στο εξωτερικό κλπ.). Ενώ μόνιμες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, διευρύνεται ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίοι έχουν φτάσει τα 600 άτομα: επικουρικοί όλων των κλάδων 90, με προγράμματα ΟΑΕΔ 75, συμβασιούχοι καθαριστές 280, εργολαβικοί εργαζόμενοι 105, με συμβάσεις ΚΕΕΛΠΝΟ 30, πανεπιστημιακοί 15 και 5 υπότροφοι.

Την παραπάνω κατάσταση κατέγραψε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), στο πλαίσιο του απολογισμού της δράσης του, από τον Ιούνιο του 2016, ενόψει των εκλογών στις 13 και 14 Ιουνίου 2018. Η κάλυψη των πραγματικών αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα νοσοκομείου (με τμήματα – κέντρα αναφοράς – δ΄βάθμια κλπ.), προϋποθέτει την κάλυψη περισσότερων από 1.000 κενών μόνιμων θέσεων «κι ας λένε άλλα τα σημερινά νούμερα στον πετσοκομμένο Οργανισμό που απ’ ότι φαίνεται από το νέο σχέδιο που βγήκε ήδη στη διαβούλευση όχι μόνο παγιώνονται αλλά και θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και συγχωνεύσεις» επισημαίνει το Σωματείο των εργαζομένων.

Το μεγάλο ζήτημα της επάρκειας σε αναλώσιμα, φάρμακα, αντιδραστήρια και λοιπά υλικά, ανέδειξε επίσης το ΣΕΝΕ. «Έγκαιρα αποκαλύψαμε ότι τα χρήματα δεν κάλυπταν όλο το έτος (για το 2016 και το 2017) με συνέπεια η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί σε έκτακτη επιχορήγηση έστω και κουτσουρεμένη. Το ίδιο κάνουμε ήδη και για το 2018 που προφανώς δεν επαρκούν τα κονδύλια για τις στοιχειώδεις ανάγκες του νοσοκομείου. Αποκαλύψαμε με ατράνταχτα στοιχεία το θέμα του προϋπολογισμού. Ακόμα και με στοιχειώδη γνώση των οικονομικών μεγεθών του νοσοκομείου η κρατική επιχορήγηση είναι ανεπαρκέστατη» ενώ χαρακτηρίζεται εκτός πραγματικότητας η «κάλυψη των αναγκών από τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή από τα ματωμένα πλεονάσματα».

Η νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών προβλημάτισε, επίσης, έντονα τους υγειονομικούς του Ευαγγελισμού, καθώς η επιχορήγηση του νοσοκομείου ήταν μηδενική. «Διεκδικήσαμε τουλάχιστον 7 εκατ. επιπλέον επιχορήγηση για το θέμα αυτό» επισημαίνει το ΣΕΝΕ.

Το Σωματείο διεκδίκησε ανάπτυξη μονάδων και επιστημονικών τεχνικών (π.χ. εμβολισμοί και αναβάθμιση του εξοπλισμού), «που οφείλει ένα τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο να παρέχει ως μέρος των υπηρεσιών δημόσιας υγείας». «Το σωματείο μας είχε και έχει αταλάντευτη θέση για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης» καταλήγει το ΣΕΝΕ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο διοικητικός απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ του Σωματείου ψηφίστηκε ομόφωνα, στη Γενική Συνέλευση -με μεγάλη συμμετοχή- της Τρίτης (05/06/2018).

Διαβάστε επίσης:

Ψυχιατρική Κλινική Ευαγγελισμού: Ράντζα ακόμη και... εντός των γραφείων των γιατρών

Αυτοψία ΠΟΕΔΗΝ σε μονάδες υγείας των τουριστικών περιοχών – Υποστελέχωση, ελλείψεις, ανύπαρκτες ΜΕΘ