ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος: Ημερίδα για τη διαχείριση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό

Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν στην Ευρώπη την 1η αιτία σοβαρής αναπηρίας και τη 2η αιτία θανάτου και άνοιας.

Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος: Ημερίδα για τη διαχείριση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό

Στην Ελλάδα έχουμε 35-40.000 νέα ΑΕΕ κάθε χρόνο και το 80% από αυτά μπορεί να προληφθεί, ενώ τεράστιο ρόλο διαδραματίζει η αποκατάσταση αυτών των ασθενών.

Ως εγκεφαλικό επεισόδιο ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού ιστού αγγειακής αιτιολογίας (ΑΕΕ) που προήλθε είτε από διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).

Η Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος διοργανώνει στις 8 και 9 Ιουνίου στη Δράμα (ξενοδοχείο ΚΟΥΡΟΣ), μια διημερίδα με θέμα τη διαχείριση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ομιλητές από διάφορες πόλεις και ειδικότητες. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και για επαγγελματίες υγείας και η εγγραφή είναι δωρεάν. Οι ομιλητές θα αναφερθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία και αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων παρουσιάζοντας ό,τι νεότερο υπάρχει στη βιβλιογραφία και με προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.

Ανάλογα με τον τύπο, τα ΑΕΕ διακρίνονται σε ισχαιμικά (με ποσοστό εμφάνισης 80%) και αιμορραγικά (20%).

Ανάλογα με την αιτιολογία τους, μπορούμε να διακρίνουμε 5 τύπους ισχαιμικών ΑΕΕ:

Α. Καρδιοεμβολικό: εμβολή θρόμβου από την καρδιά - συνήθως παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους.

Β. Αθηρωμάτωση μεγάλου αγγείου: είναι η πιο συχνή αιτία ΑΕΕ σε μεσήλικες.

Γ. Η νόσος μικρών αγγείων συνδυάζεται με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία.

Δ. Σπανιότερες αιτίες ΑΕΕ είναι οι διαταραχές πηκτικού μηχανισμού, οι ανοσολογικές διαταραχές και τα αιμοδυναμικά έμφρακτα.

Ε. Τα κρυψιγενή ΑΕΕ, στα οποία δεν βρίσκουμε κανένα από τα ανωτέρω αίτια.

Το συνέδριο διοργανώνει η Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος με πρόεδρο την Κα Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρο Δ.Σ. της Εταιρείας, Συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», καθώς και πρόεδρο Ανωτάτου Πειθαρχικού Π.Ι.Σ. και ΕΙΝΑΠ.

Στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους θεράποντες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και τους ασθενείς και φροντιστές ασθενών με ΑΕΕ.

Ο σκοπός του συνεδρίου είναι η ενημέρωση με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ευαισθητοποίηση κοινού, ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας για τα ΑΕΕ.

Τα ΑΕΕ μπορούν και πρέπει να προληφθούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη συνεργασία κράτους, ιδιωτών και φορέων σε μονάδες ΑΕΕ σε όλη τη χώρα και η αποκατάστασή τους με επιστημονικό τρόπο μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα των ασθενών μειώνοντας σημαντικά την αναπηρία τους.