ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΙΒ: «Ξύπνησε» το Παρατηρητήριο Τιμών χωρίς διαγωνισμούς και κριτήρια επιλογής

Παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας διανύει ένας ακόμη κλάδος της υγείας, αυτός των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) εντοπίζει το τρίπτυχο των προβλημάτων για το σύστημα υγείας στο clawback, στο Παρατηρητήριο Τιμών και στους διαγωνισμούς των νοσοκομείων.

ΣΕΙΒ: «Ξύπνησε» το Παρατηρητήριο Τιμών χωρίς διαγωνισμούς και κριτήρια επιλογής

Τη Δευτέρα (18/06/2018) δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η Υπουργική Απόφαση για τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ έτους 2018. Στην απόφαση ορίζονται σε ετήσια και εξαμηνιαία βάση τα όρια δαπανών και για την παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές. Ενδεικτικά, για τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής, το όριο της δαπάνης είναι 10 εκατ. ευρώ το εξάμηνο και 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ για το υγειονομικό υλικό 89 εκατ. το εξάμηνο και 178 εκατ. ετησίως.

Τις τελευταίες ημέρες, δόθηκαν στις εταιρείες «προφορικές ενδείξεις» για το πού θα κινηθεί το clawback. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κυμαίνεται στο 5-25% για τα υλικά και έως 53% για τα είδη διατροφής. Οι εταιρείες θα έπρεπε να γνωρίζουν εδώ και έξι μήνες το ύψος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία προϊόντων, ώστε να προβούν σε κάθε απαραίτητη επιχειρηματική ρύθμιση η οποία θα διασφαλίσει τόσο τη βιωσιμότητά τους όσο και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητα προϊόντα για την υγεία τους, τονίζει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς. «Βρισκόμαστε όμηροι του clawback» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά, κάθε προσπάθεια του ΣΕΙΒ για προσέγγιση με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας έχει πέσει στο κενό, παρόλο που αίτημα και του Συνδέσμου είναι η συγκράτηση των δαπανών Υγείας σε λογικά πλαίσια και ο περιορισμός της σπατάλης.

Ένα ακόμα φλέγον ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο είναι η συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία και η αποτελεσματική, διαφανής διενέργεια διαγωνισμών καθώς και το Παρατηρητήριο Τιμών, στο οποίο το τελευταίο δεκαπενθήμερο καθημερινά αλλάζουν οι τιμές σε 100 προϊόντα. «Πριν 15 ημέρες, χωρίς καμία σχετική ενημέρωση από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ενεργοποιήθηκε μετά από 1 χρόνο απραξίας, το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο ήταν κυρίως υπεύθυνο για τις στρεβλώσεις στην αγορά, επηρεάζοντας άμεσα την ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών υλικών. Σήμερα, όπως φαίνεται, η λογική, δυστυχώς, παραμένει ίδια με του παρελθόντος, μειώνοντας τις τιμές των προϊόντων αδιακρίτως, χωρίς θεσπισμένα κριτήρια και χωρίς να έχει προηγηθεί μια ουσιαστική συνεργασία της ΕΚΑΠΥ με τον ΣΕΙΒ, η οποία θα έδινε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις στην ορθή και δίκαιη τιμολόγηση των προϊόντων» δήλωσε ο κ. Λειβαδάς. Όπως κατήγγειλε ο ΣΕΙΒ, αυτή τη στιγμή «βαφτίζονται» διαγωνισμοί αδιαφανείς διαδικασίες στις οποίες καταφεύγουν διοικήσεις νοσοκομείων, για να μην ξεμείνουν από υλικά, αλλά και να ξεπεράσουν περιορισμούς χρηματοδότησης. Σε άλλες περιπτώσεις δε, κυρίως ιατρικών μηχανημάτων, ακολουθείται λανθασμένη διαδικασία (π.χ. κατάθεση δικαιολογητικών από τις εταιρείες αφού υπάρξει μειοδότης) ή δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής (π.χ. άλλες προδιαγραφές χρειάζεται ένας τομογράφος σε επαρχιακό νοσοκομείο και άλλες σε πανεπιστημιακό).

«Είναι άμεσα επιβεβλημένη η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών από τα νοσοκομεία για να είναι δυνατή η προμήθεια των καλύτερων ποιοτικώς υλικών στη βέλτιστη δυνατή τιμή. Βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να απαιτούν τα νοσοκομεία από τα μέλη μας την παράδοση απολύτως απαραίτητων προϊόντων και υλικών, χωρίς την έκδοση τιμολογίων! Τα νοσοκομεία, θέλοντας να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στην εξασφάλιση κονδυλίων, προβαίνουν σε παραγγελίες χωρίς τον μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης που πιστοποιεί την έγκριση ποσού, και αυτό κυρίως συναντάται σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα για ειδικά υλικά που χρησιμοποιούνται επ’ ονόματι ασθενούς» εξήγησε ο κ. Λειβαδάς. Αναφορικά με τα υλικά που απευθύνονται ονομαστικά στους ασθενείς, σημειώνεται ότι λόγω του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ανωνυμίας τους και δεν επιτρέπει στα νοσοκομεία να αποστέλλουν στις εταιρείες παραγγελίες με το όνομα του ασθενούς. Ο κ. Λειβαδάς τόνισε σχετικά ότι «ο Νόμος για την προστασία των δεδομένων δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα καθολικά από τα νοσοκομεία. Ενώ σε όλον τον κόσμο ο κάθε ασθενής συνοδεύεται από έναν μοναδικό αριθμό που τον ακολουθεί, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ένα ανάλογο σύστημα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα το όνομα του ασθενούς. Ο ΣΕΙΒ, ως ένθερμος υποστηρικτής της διαφάνειας και της ορθής επιχειρηματικής πρακτικής, θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών σύμφωνα με τον Νόμο».

Πηγή: Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΕΙΒ στηρίζει τη βιώσιμη και ισότιμη υγειονομική περίθαλψη