ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μήνυμα του υπ. Υγείας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Την ανάγκη διατομεακής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ως ένα «σύνθετο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).

Το μήνυμα του υπ. Υγείας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Συγκεκριμένες ενέργειες έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από την πλευρά του υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξαρτήσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ βασική προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα όλων των τύπων. Νευραλγικής σημασίας κρίνεται και η συνεργασία των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των χρηστών και την ορθολογική διαχείριση των πόρων.

Συγκεκριμένα, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας:

  • Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμύριων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών στις 13 Περιφέρειες της χώρας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
  • Επιτεύχθηκε οικονομική ενίσχυση και ανασχεδιασμός των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων δομών και τη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης.
  • Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός δύο νέων μονάδων σωματικής αποτοξίνωσης στην Ήπειρο και την Αττική και της επέκτασης της υφιστάμενης μονάδας αποτοξίνωσης στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας των ατόμων για πλήρη απεξάρτηση.
  • Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας θα λειτουργήσουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες (πολυδύναμα κέντρα και κινητές μονάδες) προκειμένου να παρέχουν πρωτοβάθμια υποστήριξη και βραχεία παρέμβαση σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων με στόχο τη γεωγραφική κάλυψη όλης της επικράτειας.
  • Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ΚΟΙ.Σ.ΕΝ. (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης) για τη διευκόλυνση της απασχόλησης και της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων αυτών μετά την ολοκλήρωση θεραπευτικών προγραμμάτων.
  • Στα μεγάλα αστικά κέντρα προβλέπεται η ενίσχυση των υπηρεσιών «μείωσης της βλάβης» (κινητές μονάδες άμεσης πρόσβασης και υγειονομικής φροντίδας, κέντρα ημέρας και υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας για ενεργούς χρήστες ουσιών) με προτεραιότητα την αξιόπιστη φροντίδα των εξαρτημένων και την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Τέλος, για την αντιμετώπιση του αναδυομένου προβλήματος της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, έχει προγραμματιστεί η λειτουργία επιπλέον εξειδικευμένων μονάδων αποτοξίνωσης αλλά και εξωτερικής παρακολούθησης. Επιπλέον, στο υπουργείο Υγείας θα συγκροτηθεί άμεσα επιστημονική ομάδα κατάρτισης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΘΕΑ: Αλλάζει το τοπίο των εξαρτήσεων στη χώρα μας