ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΣΦ χαιρετίζει την ένταξη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδος στην Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα τα τμήματα Φυσικοθεραπείας θα ενταχθούν στον φυσικό τους χώρο.

Ο ΠΣΦ χαιρετίζει την ένταξη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δικαιώνεται με την επιλογή του να υποστηρίξει την αυτονόητη ένταξη όλων των τμημάτων Φυσικοθεραπείας στον φυσικό τους χώρο, αυτόν των Σχολών Επιστημών Υγείας και ενισχύεται η αντίθεσή του στην πρόθεση (πρόταση) της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών να προτείνει στον Υπουργό Παιδείας την ίδρυση νέων τμημάτων μεταξύ των οποίων και Τμήμα Φυσικοθεραπείας, από την σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

«Αποδείχτηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο γιατί αυτή η πρόθεση είναι τελείως ανορθόδοξη. Ποια είναι η συγγένεια των επιστημονικών κλάδων ενός τμήματος που χορηγεί πτυχίο φυσικοθεραπευτή (επάγγελμα υγείας), με ένα τμήμα που χορηγεί πτυχίο στην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού (επάγγελμα που στελεχώνει την εκπαίδευση); Καμία απολύτως» αναφέρει ο ΠΣΦ και συνεχίζει: «Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4485/2017: "Κάθε Ίδρυμα αποτελείται από Σχολές. Η Σχολή καλύπτει μία ενότητα συγγενών επιστημονικών κλάδων και εξασφαλίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση, τη μεταξύ τους επικοινωνία και τον αναγκαίο, για τη διδασκαλία και την έρευνα, συντονισμό τους. Η Σχολή εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία των Τμημάτων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Σπουδών τους". Σύμφωνα με το Νόμο 4521/2018 που προβλέπει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το τμήμα Φυσικοθεραπείας εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας. Τα υπόλοιπα τμήματα Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας επίσης εντάσσονται στις σχολές επαγγελμάτων Υγείας».

Ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή είναι Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενο Επάγγελμα Υγείας και εκτιμά ότι η ερμηνεία της εν λόγω πρότασης, ίσως να είναι η προσπάθεια μιας μονοτμηματικής Σχολής - Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Νόμου 4485/2017 προκειμένου να διατηρηθεί σαν σχολή, καθώς σύμφωνα με το Νόμο (άρθρο 9 παρ. 2 ): "Οι Σχολές διαιρούνται σε Τμήματα. Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη Σχολής με λιγότερα από δύο (2) Τμήματα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η αναγκαιότητα σύστασης Σχολής με ένα (1) Τμήμα αιτιολογείται ειδικά από τη Σύγκλητο".

Ο ΠΣΦ δηλώνει με σαφήνεια ότι είναι κάθετα αντίθετος σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, που δεν έχουν σκοπό την ίδρυση αναγκαίων για την Ελληνική κοινωνία Ακαδημαϊκών τμημάτων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά εξυπηρετούν άλλες Ακαδημαϊκές σκοπιμότητες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών λειτουργώντας ως ΝΠΔΔ κατά τις προβλέψεις του Νόμου 3599/2007 (ΦΕΚ Α΄ 176) έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 2 "να εισηγείται σε θέματα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στο φυσικοθεραπευτικό κλάδο" και να εκφράζει την άποψή του.

«Θεωρούμε ότι και τα άλλα δυο τμήματα Φυσικοθεραπείας θα ενταχθούν στις σχολές Επιστημών Υγείας με την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της χώρας και δεν θα επιχειρηθεί η υιοθέτηση της πρόθεσης του Πανεπιστημίου Αθηνών για "σαλαμοποίηση" της εκπαίδευσης του Έλληνα φυσικοθεραπευτή. Αν τελικά επιλέξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει την ίδρυση ενός δεύτερου τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Αττική (το πέμπτο στην Ελλάδα), ανταγωνιζόμενο άνευ λόγου, το τμήμα Φυσικοθεραπείας, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα πρέπει και αυτό να ενταχθεί στις σχολές Επιστημών Υγείας.
Πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να ασκείται με σοβαρότητα και όχι "παρεμπιπτόντως" για να εξυπηρετήσει ακαδημαϊκές σκοπιμότητες. Εν κατακλείδι χαιρετίζουμε την ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδος στην Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που για μας αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών μας για την Πανεπιστημιοποίηση όλων των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας και την ένταξή τους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις Σχολές Επιστημών Υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση.