ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδεια αιμοδοσίας 1 ημέρας και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Άδεια αιμοδοσίας 1 ημέρας και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Την πρόθεσή της να κάνει αποδεκτή την τροπολογία του Ποταμιού για τη χορήγηση ειδικής άδειας αιμοδοσίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έκανε γνωστή πριν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία.

Η τροπολογία του Ποταμιού προτείνει δικαίωμα ειδικής άδειας απουσίας 1 ημέρας –αποκλειστικά της ημέρας αιμοληψίας– για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι είτε ανταποκρίνονται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης είτε μετέχουν σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία είτε προσέρχονται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας με δική τους πρωτοβουλία για να προσφέρουν αίμα ή αιμοπετάλια.

Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος οφείλει να προσκομίσει στον εργοδότη τη σχετική βεβαίωση από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αιμοληψία. Η άδεια συνοδεύεται με πλήρεις αποδοχές και δεν συμψηφίζεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με το σύνολο των ημερών αδείας του εργαζόμενου και δεν γίνεται να γίνει χρήση πέρα από 2 φορές ετησίως.

Σκοπός της νομοθετικής παρέμβασης είναι η ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας και η παροχή κινήτρων έτσι ώστε περισσότεροι πολίτες να προσφέρουν αίμα για την κάλυψη των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών (τράπεζα αίματος) στο σύστημα υγείας.

Επιπλέον, επιχειρείται και μία κατ’ αναλογία ίδια αντιμετώπιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με εκείνη του δημοσίου σχετικά με τα ισχύοντα στο θέμα της αιμοδοσίας, καλύπτοντας ταυτόχρονα το κενό πρόβλεψης που υπάρχει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Άδεια αιμοδοσίας και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ζητούν οι Γ. Μαυρωτάς & Γ. Αμυράς

Best of DPG network