ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δράσεις ΕΚΠΑ για την αποκατάσταση των περιοχών που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές

Οι Πρυτανικές αρχές και η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ταυτόχρονα με την έκφραση των θερμών συλλυπητηρίων τους στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που χάθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23/07/2018, προσπαθούν να συνδράμουν, ανάλογα με την εξειδίκευση του προσωπικού, στην αποκατάσταση της περιοχής.

Δράσεις ΕΚΠΑ για την αποκατάσταση των περιοχών που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές

Πιο συγκεκριμένα:

1. Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή (Γουδή), συμμετέχει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην ειδική ομάδα που έχει συγκροτηθεί από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εξασφαλίσει "με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων".

2. Η αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταίειο έχει τεθεί σε ετοιμότητα (9 πμ - 5.30 μμ), για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, μεταξύ άλλων, επιθυμούν να δώσουν αίμα για τους πληγέντες, σύμφωνα και με το έκτακτο κάλεσμα για αιμοδοσία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Παράλληλα, και στην Αιμοδοσία του Αττικού νοσοκομείου, γίνεται εθελοντική αιμοδοσία για τα θύματα της φωτιάς που έχουν ανάγκη αίματος και παραγώγων.

3. Το επιστημονικό προσωπικό του μεταπτυχιακού προγράμματος "Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση κρίσεων Υγείας" επισκέφτηκε την Ραφήνα, όπου διαπίστωσε ότι οι επείγουσες υγειονομικές ανάγκες έχουν καλυφθεί και το βασικό θέμα που επείγει είναι οι δευτερογενείς ιατρικές συνέπειες, καθώς και η ανάγκη για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάγκες που θα διαρκέσουν για καιρό.

4. Η Γραμμή «ΜΕ Υποστηρίζω», δηλαδή ο δεκαψήφιος αριθός 80011 80015 λειτουργεί καθημερινά 9.00-15.00, στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» χωρίς χρέωση, και μπορούν να απευθύνονται παιδιά, έφηβοι, γονείς, καθώς και ειδικοί που χρειάζονται άμεση υποστήριξη, παροχή συμβουλευτικής διαχείρισης κρίσης, απώλειας ή άλλης δυσκολίας. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει η ανάλογη παραπομπή και εκτίμηση στις διεπιστημονικές υπηρεσίες της ΜΕΥ ή στα αντίστοιχα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, οι ψυχολογικές δομές στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου Αττικόν δίνουν προτεραιότητα στα άτομα που έχουν δοκιμαστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές αυτές.

5. Ο Χειρουργικός τομέας της Ιατρικής Σχολής, μέσω των μελών του, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες, σε περίπτωση που τα Νοσοκομεία που έχουν σηκώσει το βάρος των εγκαυματιών, αναφέρουν αντίστοιχη ανάγκη.

6. Όσον αφορά στο περιβάλλον και τις απώτερες επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή, η Διοίκηση του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, θέτει το στελεχιακό δυναμικό της Σχολής στη διάθεση των Δήμων που έχουν πληγεί και της Πολιτείας για: α) την άμεση αποτύπωση με σύγχρονες τεχνολογίες (UAV - Δορυφορικά Συστήματα) των φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των επιπτώσεών τους, β) την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα, στην υδρόσφαιρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και προτάσεις άμεσης προστασίας τους, γ) την εκτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και προτάσεις προστασίας και ανάκαμψής της, δ) τη θωράκιση της περιοχής από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα και κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις και κατολισθήσεις, ε) τη διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για την προστασία της περιοχής και τη μείωση των επαπειλούμενων επιπτώσεων και στ) τον σχεδιασμό χωροταξικών, πολεοδομικών σχεδίων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, με γνώμονα τη μείωση της τρωτότητας σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

7. Επιπρόσθετα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από την πρώτη εμφάνιση της πυρκαγιάς στην Κινέττα, εφάρμοσε το εξαιρετικά σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE, το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο σύστημα που αναπτύσσεται στο ΕΑΑ/meteo.gr, σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το WRF-SFIRE παρέχει τη δυνατότητα πρόγνωσης της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας υπερ-υψηλής ανάλυσης προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου, της ταχύτητας εξάπλωσης, της έντασης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, με λεπτομερές χρονικό βήμα 15 min. Η εφαρμογή του WRF-SFIRE είναι δυνατή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα 24ώρης πρόγνωσης εξάπλωσης μέσα σε περίπου 1 ώρα από την ενεργοποίηση του συστήματος και πρόκειται να δοθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για χρήση μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του (το προσεχές εξάμηνο).

8. Λόγω του πολυπαραγοντικού ζητήματος της αντιμετώπισης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην περιοχή, θα συσταθεί επιστημονική επιτροπή, από Καθηγητές και Επιστήμονες της Σχολής Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, που μπορούν να συμβάλλουν στη μελέτη, κατανόηση των φαινομένων αυτών και με την κατάλληλη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαλυνθούν οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς.

9. Τέλος, η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Νομικής (Κτίριο Παλαιού Χημείου, Σόλωνος και Ναβαρίνου 9 πμ - 4 μμ), συντονίζει για τις επόμενες ημέρες, για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν, τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής (εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τρόφιμα εκτός ψυγείου που μπορούν να διατηρηθούν πχ κονσέρβες , φρυγανιές, γάλατα μακράς διαρκείας) .