ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρδιολόγοι: Προσοχή στους καρδιοπαθείς που έζησαν στις περιοχές που κάηκαν

Προειδοποίηση για αυξημένα προβλήματα στους καρδιοπαθείς, στις περιοχές που υπέστησαν καταστροφή από τις πυρκαγιές την προηγούμενη εβδομάδα, εξέδωσε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων.

Καρδιολόγοι: Προσοχή στους καρδιοπαθείς που έζησαν στις περιοχές που κάηκαν

Όπως εξηγούν οι καρδιολόγοι, λόγω των καταστροφών από τις πυρκαγιές, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αυξημένη και οι καρδιοπαθείς ιδίως οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν αυξημένο κίνδυνο επιβάρυνσης της νόσου από την εισπνοή του επιβαρυμμένου από την αιθάλη και τοξικές ουσίες αέρα.

«Η Ένωσή μας συνιστά στους ασθενείς που κατοικούν στις περιοχές αυτές να συμβουλευτούν άμεσα τον θεράποντα ιατρό καρδιολόγο τους και καλούμε την πολιτεία να μεριμνήσει για την διενέργεια και δημοσιοποίηση των κατάλληλων μετρήσεων του περιβάλλοντος δίνοντας παράλληλα τις κατάλληλες οδηγίες στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών», αναφέρει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, σε σχετική ανακοίνωση.

Ο καπνός από πυρκαγιά είναι ένα βλαβερό μίγμα αερίων και μικροσκοπικών σωματιδίων, προϊόντα της καύσης της βλάστησης και των οικοδομικών και άλλων υλικών. Εάν υπάρχει αρκετός καπνός στον αέρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμα και σε υγιή άτομα, αλλά κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα, μπορεί να βλάψει τα μάτια, να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα και να επιδεινώσει τις χρόνιες παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων. Η έκθεση στη μόλυνση από τα σωματίδια αυτά έχει συνδεθεί ακόμη και με πρόωρο θάνατο.

Διαβάστε επίσης:

Ενημέρωση των πολιτών για τους πιθανούς κινδύνους από τη φωτιά ζητά ο ΙΣΑ