ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης

Τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας της Ιθάκης παρουσιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο νησί του Ιονίου.

ΠΟΕΔΗΝ: Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης

Η Ομοσπονδία περιγράφει την κατάσταση στο Κ.Υ. Ιθάκης ως «τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη», καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, αναλώσιμα, οδηγούς ασθενοφόρων και ιατρικά μηχανήματα, την ώρα που εξυπηρετεί 3.500 μόνιμους κατοίκους όλο τον χρόνο και 8.000 άτομα κατά την τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι 24ωρες εφημερίες δεν καλύπτονται από επαρκές νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και ο ιατροτεχνολογικος εξοπλισμός του Κέντρου βρίσκεται σε αχρηστία.

Παράλληλα, το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κ.Υ. βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ το Ακτινολογικό Εργαστήριο δεν λειτουργεί σε μόνιμη βάση, καθώς υπηρετεί μόνο μία χειρίστρια.

Αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό, στο Κ.Υ. Ιθάκης υπηρετεί ένας επικουρικός παθολόγος που αναμένεται να αποχωρήσει στο τέλος του έτους, ένας γενικός γιατρός που συνταξιοδοτείται στο τέλος του 2018, ο διευθυντής καρδιολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας παιδίατρος και ένας αγροτικός επί στρατιωτική θητεία που ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το Κ.Υ. «σε λίγους μήνες θα ξεμείνει τελείως από γιατρούς» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που εξυπηρετεί το νησί της Ιθάκης χρονολογείται από το 2003 και τα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργεί με έναν μόνο οδηγό. Στο Κ.Υ. υπάρχει επίσης ένας θυρωρός και ένας τραυματιοφορέας που κάνουν αλλότρια καθήκοντα.

Τέλος, «αγκάθι» για το Κ.Υ. Ιθάκης αποτελεί και το κτιριακό, καθώς το κτίριο «καταρρέει», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, και παράλληλα παρουσιάζει προβλήματα στις σωληνώσεις και στο ηλεκτρολογικό του δίκτυο.