ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Μόνα Λίζα έπασχε από… υποθυρεοειδισμό

Τα αδύναμα μαλλιά, το ωχρό δέρμα και το ελαφρύ πρήξιμο στον λαιμό της Μόνα Λίζα υποδεικνύουν ότι η διάσημη γυναίκα στον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έπασχε από υποθυρεοειδισμό.

Η Μόνα Λίζα έπασχε από… υποθυρεοειδισμό

Σε άρθρο που δημοσιεύει στο επιστημονικό περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, ο Δρ Μαντίπ Μέχρα, διευθυντής του Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων του νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης, αναλύει τα σημάδια ασθένειας που αποτυπώνονται στην πρωταγωνίστρια του παγκοσμίου φήμης πορτρέτου.

«Το αίνιγμα της Μόνα Λίζα μπορεί να λυθεί με την ιατρική διάγνωση για ασθένεια που σχετίζεται με τον υποθυρεοειδισμό» αναφέρει ο Δρ Μέχρα, προσθέτοντας πως «στην πραγματικότητα, η γοητεία των ατελειών λόγω της ασθένειας είναι που εξηγεί τον μυστηριώδη ρεαλισμό και τη μαγεία αυτού του αριστουργήματος».

Mona Lisa 2

Ο Δρ Μέχρα μελέτησε επισταμένως τον πίνακα ώστε να εντοπίσει πιθανά σημάδια ασθένειας στη Λίζα Γκεραρντίνι, τη γυναίκα που πόζαρε για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και έμελλε να μείνει στην ιστορία ως Μόνα Λίζα.

Το 2004, ομάδα ρευματολόγων και ενδοκρινολόγων σε αντίστοιχη μελέτη τους είχαν διατυπώσει τη θεωρία ότι οι δερματικές βλάβες και το πρήξιμο στα χέρια της Μόνα Λίζα είναι συμπτώματα που υποδεικνύουν λιπιδαιμική διαταραχή και καρδιοπάθεια. Μάλιστα, οι γιατροί ανέφεραν στη μελέτη τους ότι ο θάνατος της Μόνα Λίζα ήταν πιθανότητα αποτέλεσμα κληρονομικής υπερλιπιδαιμίας και πρόωρης αθηροσκλήρωσης, ενώ παράλληλα ερμήνευσαν το διάσημο μειδίαμά της ως σύμπτωμα της παράλυσης Bell.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ Μέχρα, ο κλινικός υποθυρεοειδισμός είναι μια πιο ευλογοφανής διάγνωση, καθώς η Λίζα Γκεραρντίνι είναι γνωστό πως έζησε μέχρι την ηλικία των 63 ετών. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, η γυναίκα πιθανότατα δεν θα είχε ζήσει τόσο αν πράγματι έπασχε από λιπιδαιμική διαταραχή και καρδιοπάθεια, δεδομένου ότι οι θεραπευτικές επιλογές για τις καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν λιγοστές στη Ιταλία του 16ου αιώνα.

Ο Δρ Μέχρα παραθέτει τα αδύναμα μαλλιά, το ωχρό δέρμα και τον πρησμένο λαιμό –ως ένδειξη βρογχοκήλης– ως χαρακτηριστικές ενδείξεις του υποθυρεοειδισμού που αποτυπώνονται στον πίνακα. Η διατροφή των Ιταλών κατά την περίοδο της Αναγέννησης ήταν ιδιαίτερα φτωχή σε ιώδιο κι έτσι η βρογχοκήλη, δηλαδή η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, ήταν συνηθισμένη και μάλιστα είναι εμφανής σε πίνακες και γλυπτά της εποχής.

Τέλος, ο Δρ Μέχρα αναφέρει ότι Λίζα Γκεραρντίνι είχε κάνει παιδί λίγο πριν ποζάρει για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι κι έτσι είναι σφόδρα πιθανό να είχε εκδηλώσει μεταγεννητική θυρεοειδίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που εκδηλώνεται μετά την εγκυμοσύνη.

Δείτε κι αυτό:

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου έπασχε από κήλη!