ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΕΑ: Σημαντικά αυξημένες οι αιμοδοτήσεις μετά τις πυρκαγιές στην Αττική

Ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η πρόσφατη τραγωδία στην Αττική έρχεται από την εθελοντική αιμοδοσία.

ΕΚΕΑ: Σημαντικά αυξημένες οι αιμοδοτήσεις μετά τις πυρκαγιές στην Αττική

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για τη συλλογή και μετάγγιση αίματος στη χώρα μας το διάστημα 23/7/2018 έως 23/8/2018 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2017 δείχνουν ότι φέτος είχαμε αύξηση των αιμοδοτήσεων κατά 7.500.

Το ένα τρίτο των αιμοδοτών ήταν αιμοδότες πρώτης φοράς, 32% περισσότεροι από πέρσι, στους οποίους και οφείλεται η αύξηση των αιμοδοτήσεων, σύμφωνα με το ΕΚΕΑ.

Η αύξηση των εθελοντικών αιμοδοτήσεων ήταν 31% συγκριτικά με την περσινή περίοδο, ενώ οι εθελοντές πρώτης φοράς τριπλασιάσθηκαν και ήταν περίπου 6.000 νέοι αιμοδότες.

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι ο υπερτριπλασιαμός των νεαρών εθελοντών ηλικίας 18 έως 30 ετών που αιμοδότησαν για πρώτη φορά και οι οποίοι έφτασαν τους 4.168, παρουσιάζοντας αύξηση 71% σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα, οι μεταγγίσεις των νοσοκομείων ήταν αυξημένες κατά 9% σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο.

«Ένα συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι στις στιγμές κρίσης οι συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα οι νέοι, δείχνουν την ευαισθησία τους και την αλληλεγγύη τους κι αυτό αποτελεί ελπίδα για το μέλλον» επισημαίνει το ΕΚΕΑ και προσθέτει: «Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά τους! Καλούμε όλους τους νέους ανθρώπους που έδωσαν αίμα για πρώτη φορά να γίνουν συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες».

Το ΕΚΕΑ απευθύνει πρόσκληση στη μεγάλη ολοήμερη αιμοδοσία που διοργανώνει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου και ώρες από 9:00 έως 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος.

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή