ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη

ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκηρύσσει τετράωρη παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι στο ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για πάνω από 3.500 εργαζόμενους στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ που συνταξιοδοτήθηκαν δεν εκδίδονται οι οριστικές συντάξεις και ζουν με το ποσό της προκαταβολής (περίπου 500 ευρώ), από 12 Μαΐου 2016 που δημοσιεύτηκε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Επίσης επειδή δεν εκκαθαρίζεται η κύρια σύνταξή τους, δεν εκδίδονται ούτε οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα.

Εκτός αυτών, για 850 γιατρούς δεν εξετάζονται τα αιτήματα απονομής των συντάξεων λόγω μη αποσαφήνισης της διαδικασίας (διαθέτουν δύο ταμεία κύριας ασφάλισης).

Οι υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι οι συντάξεις δεν εκκαθαρίζονται γιατί δεν έχει διευκρινισθεί με εγκυκλίους ο τρόπος έκδοσης των συντάξεων, ενώ οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται με τις διαδικασίες της διαδοχικής ασφάλισης αφού ανταλλάσσεται αλληλογραφία μεταξύ δύο ταμείων ή και τριών που ενδεχομένως διέθετε ο συνταξιούχος κατά τον ασφαλιστικό του βίο για την χορήγηση βεβαιώσεων ασφάλισης προκειμένου να υπολογισθεί η σύνταξή του.

Στην περίπτωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ζητείται από τα νοσοκομεία η υποβολή στον ΕΦΚΑ των συντάξιμων αποδοχών κατ’ έτος από το έτος 2002 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης των υπαλλήλων που παραιτούνται. Όμως, η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη λόγω έλλειψης αρχείων μισθοδοσίας.