ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρέη 25 εκατ. ευρώ έχει ο «Ευαγγελισμός» στους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Χρέη 25 εκατ. ευρώ έχει ο «Ευαγγελισμός» στους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων

 Άτυπες διαδικασίες, χωρίς την απαραίτητη σύναψη συμβάσεων, ακολουθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες σε ιατρικά υλικά. Η έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων και η αποπληρωμή για τις προμήθειες που εκτέλεσαν όμως, δεν γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, με συνέπεια να διογκώνονται συνεχώς τα χρόνια χρέη των νοσοκομείων προς τις εταιρείες και αυτές να οδηγούνται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός». Το σύνολο των χρεών του από τις ατιμολόγητες προμήθειες, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό των 25.000.000 ευρώ, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ). Από το τέλος του 2015 η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει προβεί σε καμία από τις ενέργειες για την υλοποίηση των διαδικασιών, που ούτως ή άλλως έπρεπε εξαρχής να έχουν τηρηθεί, επισημαίνει ο ΣΕΙΒ. Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώνεται αφού οι προμηθευτές μετά τις διαδοχικές επιστολές της διοίκησης του Ευαγγελισμού, τον Ιούλιο του 2017, τιμολόγησαν τάχιστα τις εν λόγω προμήθειες, όμως τελικά το νοσοκομείο μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί στην εξόφληση των τιμολογίων που εξέδωσαν και παρέδωσαν οι προμηθεύτριες εταιρείες.

«Είναι δυσβάστακτο πλέον το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι εταιρείες για την προμήθεια των νοσοκομείων. Το ήδη δεδομένο οικονομικό αδιέξοδο των εταιρειών, λόγω των ανεξόφλητων χρεών, έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από την έκδοση των τιμολογίων αφού, πέραν των άλλων, με το πρόσχημα της πληρωμής τους, υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν και τον αντίστοιχο ΦΠΑ επί της αξίας των τιμολογίων καθώς και τον αναλογούντα σε αυτό φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης» δηλώνει σχετικά, ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς. «Τα Μέλη μας αντιλαμβάνονται πλήρως ότι τα προϊόντα που παρέχουν αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον Έλληνα ασθενή. Παράλληλα όμως είναι επιτακτικό για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και τον Έλληνα ασθενή, να επιβιώσουμε κι εμείς. Όπως έχουμε αποδείξει επί σειρά ετών, μέλημά μας είναι να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας, όμως επιβάλλεται και είναι στην απόλυτη ευθύνη των νοσοκομείων, να αποπληρώσουν άμεσα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια των ιατρικών υλικών» καταλήγει ο κ. Λειβαδάς.