ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μισοί ασθενείς δεν συμμορφώνονται σε μακροχρόνιες θεραπείες

Ως και ένας στους τέσσερις ασθενείς δεν συμμορφώνεται ποτέ σε θεραπείες, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το ποσοστό φτάνει στο 50%

Οι μισοί ασθενείς δεν συμμορφώνονται σε μακροχρόνιες θεραπείες

Τα στοιχεία σχετικά με την συμμόρφωση των ασθενών παρουσίασε ο Ιωάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής - Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά το 2ο συνέδριο Patient Compliance.

Αναλυτικά, βάσει της έρευνας, που πραγματοποίησε η Webrating Health, 12-24% των ασθενών δεν συμμορφώνεται ποτέ σε θεραπείες, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο συμμορφώνονται μόνο οι μισοί, ενώ βραχυπρόθεσμα το ποσοστό αυξάνεται σε 70-80%.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μη συμμόρφωση των ασθενών σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τα οικονομικά προβλήματα (30%) και την φτωχοποίηση του συστήματος υγείας (55%), τη δυσανεξία, καθώς και με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι οι γιατροί δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ενημέρωσης και ότι οι οδηγίες δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές από τους ασθενείς. Ουσιαστικά, διαπιστώνεται ότι οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αυτοί τελικά που αποφασίζουν για τη θεραπεία τους, ενώ η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα και έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλους ομιλητές, αν υπήρχε πλήρης συμμόρφωση των ασθενών θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για το σύστημα υγείας τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ίδιο συνέδριο, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, καθηγήτρια Αθηνά Λινού τόνισε πως «ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη συμμόρφωση ασθενών είναι η εμπιστοσύνη προς τον γιατρό του».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει 1,5 φορές υψηλότερη πιθανότητα ένας ασθενής να μην συμμορφωθεί στη θεραπεία του, αν δεν έχει καλή επικοινωνία με τον γιατρό του.

Η μη συμμόρφωση με τη θεραπεία ή η λανθασμένη εφαρμογή της μπορεί να γίνει συχνή αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο, κυρίως ανάμεσα σε ηλικιωμένους ασθενείς.