ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8.000 φυσιοθεραπευτές στη χώρα, αλλά οι μισοί στην Αθήνα

Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, οι φυσιοθεραπευτές στη χώρα, ωστόσο η κατανομή τους ανα περιφέρεια παραμένει άνιση, με αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση στην Αττική.

8.000 φυσιοθεραπευτές στη χώρα, αλλά οι μισοί στην Αθήνα

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους φυσιοθεραπευτές - μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου.

Η πλέον πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι στη χώρα δραστηριοποιούνται σήμερα 8.048 φυσιοθεραπευτές, 6,3% περισσότεροι από το 2016 και 32% από το 2012.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες υγειονομικές και ιατρικές ειδικότητες, η μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στην Αττική. Συγκεκριμένα, 45,4% των φυσιοθεραπευτών είναι συγκεντρωμένοι στο λεκανοπέδιο, ενώ ακολουθεί με μεγαλή διαφορά η Κεντρική Μακεδονία, όπου δραστηριοποιείται το 17,4% των φυσιοθεραπευτών.

Σε Θεσσαλία, δυτική Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη το ποσοστό είναι γύρω το 5%, σε 6 περιφέρειες από 2% έως 5%, σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Ιόνια νησιά και Δυτική Μακεδονία το ποσοσό κυμαίνεται από 1.5% εώς 1.9% επί του συνόλου των φυσιοθεραπευτών.

Σε απόλυτους αριθμούς, στα νησιά του βορείου Αιγαίου δραστηριοποιούνται 124 φυσιοθεραπευτές, στο νότιο Αιγαίο 140, στα Ιόνια νησιά 147 και στη Δυτική Μακεδονία 152.

Αυτό σημαίνει, με δεδομένη και τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των περιοχών αυτών, ότι κάποιοι ασθενείς πιθανώς να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να κάνουν φυσιοθεραπείες.

Συνολικά, για όλη την επικράτεια, σε κάθε 10.000 κατοίκους αντιστοιχούν περίπου 7 φυσιοθεραπευτές.