ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π.Σ.Φ.: Καταγγέλλει προεκλογικές «εξυπηρετήσεις» στη συνεδρίαση του Σ.Α.Ε.Π.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών επισημαίνει ότι η εισαγωγή μεγάλου όγκου υποθέσεων στην συνεδρίαση του Σ.Α.Ε.Π., παραμονές των εκλογών, γεννά ερωτηματικά.

Π.Σ.Φ.: Καταγγέλλει προεκλογικές «εξυπηρετήσεις» στη συνεδρίαση του Σ.Α.Ε.Π.

Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουνίου 2019, για να εξετάσει και να αποφασίσει την χορήγηση επαγγελματικών προσόντων Φυσικοθεραπευτή σε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό υποθέσεων. Αυτό είναι κάτι που αντιβαίνει στη συνήθη πρακτική του Σ.Α.Ε.Π. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο Π.Σ.Φ. με σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι, από τις αρχές του 2018, ο Σ.Α.Ε.Π., έχει εξετάσει συνολικά 18 υποθέσεις που αφορούν τη χορήγηση επαγγελματικών προσόντων Φυσικοθεραπευτή. Αυτό προκύπτει με βάση τον αριθμό των επίσημων προσκλήσεων που έχει στείλει ο Σ.Α.Ε.Π. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών για την συμμετοχή εκπροσώπου του Συλλόγου, στις συνεδριάσεις του. Όπως επισημαίνει ο Π.Σ.Φ. το παράδοξο είναι ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας 3 Ιουνίου εξετάστηκαν 44 υποθέσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τις 44 υποθέσεις, 40 προέρχονται από Έλληνες υπηκόους που παρακολούθησαν μαθήματα σε ιδιωτικά κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ιδιωτικά κολλέγια), μετά από συμφωνία δικαιόχρησης με ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδικασία όμως που δεν οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

pdf2

Δεν αφορούν δηλαδή περιπτώσεις ατόμων που απέκτησαν επαγγελματικά προσόντα σε ένα άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους στην Ελλάδα, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία 2005/36/ΕΚ που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ. 38/2010. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης αυτών των τίτλων στην χώρα μας, προσκρούει στην ρήτρα 12 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, που απαγορεύει την αναγνώριση αυτών των τίτλων ''δια μέσου'' άλλου Κράτους-μέλους της Ε.Ε., από την στιγμή που αυτοί δεν αναγνωρίζονται ως τίτλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Και αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας ''ομολογεί'' σε δημόσιο έγγραφο του, ότι στα προγράμματα των ΚΕΜΕ δεν προβλέπεται πρακτική άσκηση και δεν επιτρέπει την κλινική εκπαίδευση αυτών των σπουδαστών σε Δημόσιες Δομές.

Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι τα διεθνή στάνταρ προβλέπουν τουλάχιστον 1.000 ώρες κλινικής εκπαίδευσης στα προπτυχιακά προγράμματα των φυσικοθεραπευτών, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως - την ίδια ακριβώς στιγμή – το Σ.Α.Ε.Π. επιδεικνύει μια ιδιαίτερη «σπουδή» για την διεκπεραίωση αυτών των περιπτώσεων»

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Ρωτάμε πως είναι δυνατόν να εξεταστούν σε μία συνεδρίαση, εκτός των υπόλοιπων περιπτώσεων για άλλα επαγγέλματα και 44 υποθέσεις, που αφορούν επαγγελματικά προσόντα φυσικοθεραπευτή και αντιστοιχούν σε όγκο δουλειάς 3 ετών για το Σ.Α.Ε.Π. και για ποιο λόγο έρχονται όλες αυτές οι υποθέσεις αποφοίτων κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ιδιωτικών κολλεγίων) παραμονές των εκλογών; Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών καταγγέλλει αυτή την τακτική των προεκλογικών ''εξυπηρετήσεων'', που υποβαθμίζει τους θεσμούς και προκαλεί εύλογα και σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της».

Διαβάστε επίσης:

8.000 φυσιοθεραπευτές στη χώρα, αλλά οι μισοί στην Αθήνα