ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές ο μισός πλανήτης

Σχεδόν οι μισές χώρες του πλανήτη αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διαπιστώνει διεθνής επιστημονική μελέτη.

Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές ο μισός πλανήτης

Πρόκειται για τη μεγάλη έρευνα «Global Burden Disease», που κάθε χρόνο αξιολογεί την Υγεία στον κόσμο και η οποία παρουσιάσθηκε σε επτά επιμέρους δημοσιεύσεις στο έγκριτο περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, 92 από τις 195 χώρες που μελετήθηκαν, δηλαδή το 47,2% έχουν λιγότερους από δέκα γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους, ενώ το 46,2% (90 χώρες) έχουν λιγότερους από 30 νοσοκόμους από 10.000 κατοίκους.

Με «μηδέν» βαθμολογείται το Μπενίν στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ 15 χώρες παίρνουν «άριστα» στη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό: Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Φινλανδία, Ισλανδία, Δανία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Βερμούδα, Τσεχία, Κούβα, Ανδόρα και Σλοβακία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ελάχιστο όριο για μια χώρα, ώστε να είναι εφικτή η επαρκής παροχή υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό, είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 30 γιατροί, 100 νοσηλευτές και 5 φαρμακοποιοί για κάθε 10.000 κατοίκους. Το 2017 μόνο 41 χώρες ξεπερνούσαν αυτό το όριο στο ιατρικό προσωπικό και μόνο 28 χώρες στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην Ελλάδα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πληθυσμός των γιατρών θεωρείται αρκετός, αλλά άνισα κατανεμημένος, με υπερσυγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα και σοβαρές ελλείψεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, τα νοσοκομεία έχουν κατά περίπτωση ως και πάνω από 30% κενές θέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ