ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο νέους γραμμικούς επιταχυντές αποκτά ο Άγιος Σάββας

Στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το τμήμα ακτινοθεραπείας και να μειωθεί η λίστα αναμονής των καρκινοπαθών, που σήμερα φτάνει τους 3 μήνες.

Δύο νέους γραμμικούς επιταχυντές αποκτά ο Άγιος Σάββας

Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να εγκατασταθούν τα νέα μηχανήματα στο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι δύο γραμμικοί επιταχυντές θα κοστίσουν συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ένας είναι δωρέα μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας και πριν λίγες μέρες το υπουργείο ενέκρινε τη μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθεί. Το νέο μηχάνημα θα αντικαταστήσει τις δύο μονάδες κοβαλτίου που διαθέτει σήμερα το νοσοκομείο και οι οποίες βαίνουν προς απόσυρση.

Ο δεύτερος γραμμικός επιταχυντής θα αγοραστεί με ίδια κεφάλαια, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από παλιές δωρέες προς το νοσοκομείο, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έμεναν αναξιοποίητες για πάνω από 20 χρόνια!

Έτσι, μέσα στο 2019 η διοίκηση ευελπιστεί να λειτουργούν στο νοσοκομείο συνολικά 4 γραμμικοί επιταχυντές - οι δύο καινούργιοι και οι δύο που είναι ήδη εγκατεστημένοι και θεωρούνται σύγχρονοι.

Τουλάχιστον 3 μήνες αναμονή

Στον Άγιο Σάββα η αναμονή για έναρξη ακτινοθεραπείας φτάνει σήμερα τους 3 μήνες, αλλά η διοίκηση υποστηρίζει ότι οι πολύ επείγουσες περιπτώσεις εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η αναμονή στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα της χώρας φτάνει και τους 4 μήνες,

Η ακτινοθεραπεία μόνη ή σε συνδυασμό και με άλλες θεραπείες συμβάλει στο 40% αυτών των ιάσεων του καρκίνου, ενώ περίπου το 60% των ασθενών κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για 12 γραμμικούς επιταχυντές σε 8 δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά σε όλη τη χώρα λειτουργούν 18 ακτινοθεραπευτικά τμήματα (σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, πανεπιστημιακά και
στρατιωτικά).