ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησε η διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

Θα μοιραστούν 1400 τόνοι φρούτων και 800 τόνοι γάλακτος σε 800 δημοτικά σχολεία τεσσάρων περιοχών της χώρας.

 

Ξεκίνησε η διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

Την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα κήρυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης από το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στα Καμίνια.

«Στόχος τους προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και να στηριχθούν οι Έλληνες αγρότες», υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Λεωνίδας Νίκας δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος είναι «να διαμορφώσει την κουλτούρα των παιδιών στην υγιεινή διατροφή και στην κατανάλωση φρούτων που είναι αφενός ελληνικά αφετέρου πάρα πολύ υγιεινά και στοχεύουν στο υγιές μέλλον των παιδιών».

Σε αριθμητικούς όρους, είναι να αυξηθούν κατά 5% τα παιδιά που τρώνε 1-2 φρούτα και γάλα κάθε μέρα και 4% οι μαθητές που καταναλώνουν καθημερινά λαχανικά.

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα. Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος για την τριετία ως το 2020 φτάνει τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, με το συνολικό αριθμό των μαθητών που θα συμμετάσχουν να αγγίζει τις 150.000.

Θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά. καθώς και περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατομμύρια μερίδες, σε συσκευασίες των 250 ml.