ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης από αυγά πολωνικής προέλευσης

Η επιδημία ξέσπασε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, όμως εξακολουθούν να δηλώνονται κρούσματα.

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης από αυγά πολωνικής προέλευσης

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η επιδημία θεωρείται συνεχιζόμενη και τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκαν συνολικά 336 επιβεβαιωμένα και 95 πιθανά κρούσματα, σε 15 χώρες.

Συνολικά, με την εν λόγω επιδημία έχουν συνδεθεί 1412 περιστατικά σαλμονέλωσης, αλλά διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στη δήλωση των κρουσμάτων, επομένως οι ειδικοί περιμένουν κι άλλες σχετικές αναφορές.

Τα περισσότερα περιστατικά (412) έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πάνω από 20 κρούσματα έχουν αναφέρει Γαλλία, Πολωνία και Νορβηγία. Η Ελλάδα έχει αναφέρει κατά το επίμαχο διάστημα δύο κρούσματα, τα οποία δηλώθηκαν ως ύποπτα και όχι επιβεβαιωμένα και αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στις χώρες της επιδημίας.

Τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση αυγών τα οποία προέρχονται από μια μονάδα συσκευασίας και δύο πτηνοτροφικές μονάδες στην Πολωνία, από όπου προφανώς τροφοδοτούνται πολλές χώρες. Παρ’ ότι υπήρξαν τα απαραίτητα μέτρα, η «πηγή» της σαλμονέλας πιθανώς να μην έχει εξαλειφθεί. Επιπλέον, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε χώρες, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία, που δεν εφαρμόζουν εργαστηριακούς ελέγχους ρουτίνας για την επιβεβαίωση των περιστατικών.

Η σαλμονέλωση προκαλείται από το ομώνυμο εντεροβακτήριο και εκδηλώνεται ξαφνικά ως οξεία γαστρεντερίτιδα, με διάρροια η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και συνοδεύεται από πυρετό.

Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της σαλμονέλωσης, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Σπανιότερες επιπλοκές περιλαμβάνουν σηψαιμία, εγκεφαλικό απόστημα, μηνιγγίτιδα, πυελονεφρίτιδα, κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.

Διαβάστε επίσης:

Σαλμονέλα: Συμπτώματα και πώς να προστατευθείτε