ΥΓΕΙΑ

Σαλμονέλα: Συμπτώματα και πώς να προστατευθείτε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από το βακτήριο της σαλμονέλας κάθε χρόνο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η σαλμονέλα είναι μια πολύ κοινή ασθένεια/δηλητηρίαση.

Σαλμονέλα: Συμπτώματα και πώς να προστατευθείτε

Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμού ή κατεψυγμένου κρέατος, αυγών ή προϊόντων που περιέχουν αυγά.

Συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

-Διάρροια
-Ναυτία και έμετος
-Κοιλιακό άλγος
-Πυρετός
-Πονοκέφαλος και ρίγη

Πώς να προστατευθείτε από πιθανή δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό: Πριν την προετοιμασία/χειρισμό των τροφών -και ειδικά των ωμών πουλερικών- για να αποτραπεί η μεταφορά των βακτηρίων της σαλμονέλας στο στόμα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια αγγίξετε, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας καλά, όταν τελειώσετε.

Είναι σώφρον, κατά τον χειρισμό ωμού κοτόπουλου και άλλων πουλερικών να χρησιμοποιείται γάντια μιας χρήσης και μετά να τα πετάτε.

Ποτέ μην καταναλώνετε μη παστεριωμένο γάλα

Αποφεύγετε να τρώτε ωμά αυγά: Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να φτάσουν τους 160°C για την πρόληψη της σαλμονέλας. Οι τροφές που περιέχουν ωμά αυγά θα πρέπει γενικά να αποφεύγονται. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα βρασμένα αυγά όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πλύνετε την επιφάνεια εργασίας στην κουζίνα και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε με νερό και σαπούνι μετά το χειρισμό ωμού κρέατος ή πουλερικών το συντομότερο δυνατόν

Κρατήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε ξεχωριστούς χώρους από άλλες τροφές στο ψυγείο σας. Επίσης, προτού βάλετε νέα προϊόντα στο ψυγείο στο ράφι όπου είχατε αποθηκεύσει το ωμό κρέας, πλύνετε πρώτα το ράφι πολύ καλά.

Το μαγείρεμα ωμών τροφών ζωικής προέλευσης σε μια ορισμένη θερμοκρασία μπορεί να αποτρέψει τη μεταφορά της σαλμονέλας: Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων για να μαγειρέψετε τέτοιου είδους τροφές, επειδή με αυτή τη μέθοδο δεν αυξάνεται αρκετά η θερμοκρασία ομοιόμορφα σε όλο το κρέας και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβίωση της σαλμονέλας. Η εσωτερική θερμοκρασία για το κρέας από στήθος κοτόπουλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 76°C και για το κρέας από το μπούτι του κοτόπουλου 82°C.

Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε: Να είστε πιο προσεκτικοί με το γάλα και τις τροφές που παρασκευάζονται ειδικά για έγκυες γυναίκες και βρέφη. Προσπαθήστε να δίνετε στα βρέφη μητρικό γάλα για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι εφικτό, επειδή το βρεφικό γάλα αποτρέπει τη σαλμονέλα, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη θωράκιση του οργανισμού σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ξαναζεσταμένο φαγητό & δηλητηρίαση: Τι πρέπει να προσέξετε

Προσοχή! Γιατί και πώς κινδυνεύετε με δηλητηρίαση από το κοτόπουλο

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει χαλάσει το αυγό

Σαλμονέλα: Πώς θα προστατευτείτε από επικίνδυνη δηλητηρίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ