ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες «στρατιές» επικουρικών γιατρών ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, αυξάνει το όριο ηλικίας για τη διεκδίκηση θέσεων επικουρικών. 

Νέες «στρατιές» επικουρικών γιατρών ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Η τροπολογία - που αναμένεται να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - προβλέπει όριο ηλικίας τα 67 για τους γιατρούς που επιθυμούν να καλύψουν θέσεις επικουρικών στο ΕΣΥ. Δηλαδή μέχρι τα 67 του, ένας γιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για επικουρικός.

Με τη ρύθμιση αυτή καταργείται το όριο που ίσχυε μέχρι σήμερα και το οποίο προέβλεπε οτι, για να διοριστεί κάποιος ως επικουρικός γιατρός, θα έπρεπε να έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στην ειδικότητά του.

Το σκεπτικό της τροπολογίας αναφέρει ρητά ότι με την αλλαγή αυτή «παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής στους καταλόγους σε περισσότερους γιατρούς για την κάλυψη περισσότερων θέσεων, βάσει των αυξημένων αναγκών του δημοσίου συστήματος υγείας».

Είναι φανερό ότι οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών - όπως παγίως ζητούν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ - δεν είναι στα... άμεσα σχέδια του υπουργείου Υγείας. Αντίθετα, διαφαίνεται ότι τα κενά θα καλυφθούν για άλλη μια φορά με επικουρικούς οι οποίοι στελεχώνουν κρίσιμα τμήματα, για όσο διάστημα ισχύουν και παρατείνονται οι συμβάσεις τους, και τελικά μένουν εκτός ΕΣΥ για να έρθουν οι επόμενοι!

Τους επόμενους τρεις μήνες αποχωρούν από το ΕΣΥ 1.100 επικουρικοί γιατροί οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αντικατασταθούν πάλι από επικουρικούς...

Άλλωστε, από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως η διαδικασία των επικουρικών διεκπεραιώνεται σε λίγες εβδομάδες, σε αντίθεση με τις προσλήψεις μονίμων οι οποίες πάντα άργουν!

Όλες οι τρέχουσες προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού έχουν μείνει πίσω και κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ενδεικτικά, 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εκκρεμούν από τον Απρίλιο και τώρα γίνονται προσπάθειες να διεκπεραιωθούν πριν τελειώσει η χρονιά...

Επιπλέον, από τις 2760 θέσεις που είχαν προβλεφθεί για πέρυσι και φέτος, μόνο 760 έχουν προκηρυχθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ξεμένουν από επικουρικούς τα νοσοκομεία - άγνωστες οι προθέσεις του υπουργού