ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξεμένουν από επικουρικούς τα νοσοκομεία - άγνωστες οι προθέσεις του υπουργού

Εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί απολύονται από τα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα. Κλειστά παραμένουν τα «χαρτιά» του υπουργού Υγείας για το αν και πώς θα καλυφθούν τα κενά.

Ξεμένουν από επικουρικούς τα νοσοκομεία - άγνωστες οι προθέσεις του υπουργού

Υπολογίζεται πως μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ 1.100 επικουρικοί διαφόρων ειδικοτήτων, σε δύο «δόσεις» - 31 Δεκεμβρίου απολύονται 500 και μέχρι 31 Ιανουαρίου 2019 άλλοι 600 οι οποίοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Από το υπουργείο φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι αριθμοί, ωστόσο, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στην τελευταία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις. Ο Ανδρέας Ξανθός δεν ξεκαθάρισε το πώς θα λυθεί το πρόβλημα ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία των νοσοκομείων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι ήδη σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, ίσως υπάρχει δυνατότητα να παραταθούν κάποιες συμβάσεις ΕΣΠΑ, χωρίς αυτό να είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο.

Το σίγουρο είναι πως όλες οι προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού έχουν μείνει πίσω και κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ενδεικτικά, 415 προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εκκρεμούν από τον Απρίλιο και τώρα γίνονται προσπάθειες να διεκπεραιωθούν πριν τελειώσει η χρονιά...

Επιπλέον, σύμφωνα με τους γιατρούς, από τις 2760 θέσεις που είχαν προβλεφθεί για πέρυσι και φέτος, μόνο 760 έχουν προκηρυχθεί.

Πέραν των 1.100 επικουρικών, άλλοι 360 μόνιμοι γιατροί βγαίνουν στη σύνταξη το επόμενο διάστημα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και ορισμένοι γιατροί του ΙΚΑ που σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ και από του χρόνου θα επιλέξουν το ιδιωτικό ιατρείο. Για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις εντός του 2019 βάσει του συστήματος 1:1 (μια πρόσληψη για κάθε αποχώρηση), οι σχετικές προκηρύξεις θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί εδώ και 8 μήνες!

«Το επόμενο διάστημα θα κινδυνεύσουν νοσοκομεία λόγω της μαζικής αποχώρησης επικουρικών, ενώ το μόνιμο προσωπικό θα φτάσει στα όρια της εξόντωσης», αναφέρουν μέλη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών.

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο υπουργός στους γιατρούς για τα αναδρομικά