ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι είπε ο υπουργός στους γιατρούς για τα αναδρομικά

Δέκα θέματα έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. 

Τι είπε ο υπουργός στους γιατρούς για τα αναδρομικά

Από τα πρώτα ζητήματα που τέθηκαν προς τον υπουργό ήταν βέβαια τα αναδρομικά, αφού η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν ικανοποιεί τον ιατρικό κόσμο, καθώς προβλέπει επιστροφή χρημάτων που αναλογούν σε μια διετία.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν αποκλειστικά στο onmed πως ο Ανδρέας Ξανθός εμφανίστηκε κατηγορηματικός τονίζοντας πως θα γίνει ό,τι προβλέπει η διάταξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε στους εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πως συνολικά προβλέπονται 115 εκατομμύρια ευρώ για τους εν ενεργεία γιατρούς και 25 εκατομμύρια για τους συνταξιούχους. Τόνισε μάλιστα πως αυτά τα ποσά είναι καθαρά.

Όπως τα υπολογίζουν οι γιατροί - και αν όντως δεν υπάρξουν άλλες κρατήσεις - κατά μέσο όρο θα επιστραφούν σε κάθε γιατρό περίπου 5.500 ευρώ.

Ο υπουργός φέρεται ότι δεν δεσμεύτηκε για το χρόνο καταβολής των χρημάτων, αλλά υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει αυτά να καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η συνάντηση διήρκεσε αρκετές ώρες και οι γιατροί έθεσαν ενώπιον του Ανδρέα Ξανθού μια σειρά άλλων ζητημάτων που τους απασχολούν. Ένα από αυτά ήταν η στελέχωση του ΕΣΥ και οι επικείμενες αποχωρήσεις επικουρικών γιατρών από το ΕΣΥ. Από το υπουργείο φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα απολυθούν λόγω λήξης συμβάσεων 1.100 επικουρικοί.

Επιπλέον, εξήγησαν στον υπουργό ότι η διαδικασία που προτείνεται για τις πιστοποιήσεις αναπηρίας δεν είναι εφικτή - λόγω του ελλιπούς ιατρικού προσωπικού και του αυξημένου όγκου εργασίας - και ότι μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα οι νοσοκομειακοί γιατροί θα παρέχουν μια προσωρινή βεβαίωση.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

«Ψίχουλα» τα αναδρομικά που μας αναλογούν, λένε οι γιατροί

Κάθε μήνα και λιγότεροι οι γιατροί στο ΕΣΥ