ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών

Σε ειδική εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου), ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξανδρος Χαρίτσης δήλωσε πως το νομοσχέδιο προωθείται το επόμενο διάστημα και θα επικεντρώνεται στην ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Όπως ο ίδιος είπε, μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου «ενισχύεται η εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντάσσεται η διάσταση του φύλου σε όλες τις φάσεις της κοινωνικής αλληλεγγύης, προωθείται η ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας και δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τοπικών δομών με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών».

Όπως επισήμανε ο υπουργός «πρόκειται για μια σειρά από θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας, αλλά και για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Σύμφωνα με τον κ.Χαρίτση, η κρίση και η μνημονιακή λιτότητα επηρεάσε σημαντικά τις γυναίκες, αφού «η φτώχεια, η ανεργία και η επισφάλεια βιώνονται διπλά από τις γυναίκες, εξαιτίας των παγιωμένων διακρίσεων σε βάρος τους».

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε ο υπουργός, μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη από την ηλικία των 15 ετών και άνω έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής κακοποίησης. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το 40% με 50% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Ειδική εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών πραγματοποιήθηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση να δηλώνει: «η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της ντροπιαστικής σιωπής».

Διαβάστε επίσης:

Εκστρατεία ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία