ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Μη νόμιμο το χρονικό όριο ασφάλισης για τη μείωση των εισφορών στους συνταξιούχους

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά να αποσυρθεί άμεσα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που θέτει ως προϋπόθεση για τη μείωση εισφοράς των ασφαλισμένων συνταξιούχων, να έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης πριν τη συνταξιοδότηση τους.

ΙΣΑ: Μη νόμιμο το χρονικό όριο ασφάλισης για τη μείωση των εισφορών στους συνταξιούχους

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου, η εν λόγω προϋπόθεση δεν είναι νόμιμη, καθώς «γίνεται αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου και παραβιάζεται η αρχή της ισότητας».

Οι δικηγόροι των γιατρών αναφέρουν πως «ο νόμος είναι σαφής και δίνει το δικαίωμα αίτησης για την ευνοϊκή ρύθμιση μείωσης των εισφορών, σε κάθε συνταξιούχο που έχει συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης - οποιαδήποτε στιγμή τα συμπληρώσει. Δηλαδή, κάθε συνταξιούχος με αυτά τα χρόνια ασφάλισης μπορει να επιλέξει είτε να πληρώνει ολόκληρη την εισφορά, είτε το 50% γνωρίζοντας ότι, στην περίπτωση αυτή, τα επόμενα αυτά έτη δεν θα προσμετρηθούν».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν δεκτά ειδικά για τους ιατρούς που είτε ως στρατιωτικοί ιατροί, είτε ως πανεπιστημιακοί ιατροί, είτε ως γιατροί του ΕΣΥ, τις περισσότερες φορές υποχρεώνονται σε αποχώρηση από την υπηρεσία τους, πριν συμληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης.

Οι γιατροί αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε ατομικής διοικητικής πράξης η οποία θα απορρίπτει τυχόν αίτημα μείωσης εισφορών. Υποστηρίζουν ότι εφόσον υπάρξει απορριπτική απόφαση αυτή θα είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα.