ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει πως  αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από συγγενείς τους. 

ΟΗΕ: Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες

Το 2017, περίπου 50.000 γυναίκες παγκοσμίως δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην σύντροφο ή από μέλος της οικογένειάς τους, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το Έγκλημα (UNODC).

Με άλλα λόγια, 137 γυναίκες την ημέρα ή 6 κάθε ώρα χάνουν τη ζωή τους από ενδοοικογενειακή βία! Πολλές δολοφονούνται από συντρόφους που τις κακοποιούσαν, ενώ άλλες πέφτουν θύματα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής ή διαφορών για θέματα προίκας...

«Οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα της ανισότητας των φύλων, των διακρίσεων και των αρνητικών στερεοτύπων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Γιούρι Φεντότοφ.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι παρά τις πρόσφατες εκστρατείες όπως το #Με Τοο, που ενθαρρύνουν τις καταγγελίες βίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας και δολοφονίας, σε σχέση με τους άνδρες.

Ο συνολικός αριθμός αυτών των δολοφονιών αυξήθηκε από το 2012 έως το 2017. Πλέον, από το σύνολο των γυναικών που πέφτουν θύματα ανθρωποκτονίας, σχεδόν 60%δολοφονούνται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.

«Αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανισότητας των φύλων που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών», δήλωσε στο Reuters η Σάρα Μάστερς, διευθύντρια στην ομάδα προάσπισης δικαιωμάτων Womankind Worldwide.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, προτείνει περισσότερη δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών και καλύτερο συντονισμό, ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές, τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Εκστρατεία ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία

Ενδοοικογενειακή βία: 13.000 και πλέον περιστατικά στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών