ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Το AIDS δεν είναι «εύκολος» αντίπαλος

Από την αρχή της παγκόσμιας επιδημίας aids, πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει και περίπου 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει. Σήμερα, περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον hiv.

ΠΟΥ: Το AIDS δεν είναι «εύκολος» αντίπαλος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που σήμερα γιορτάζει την 30η Ημέρα Aids, η νόσος δεν είναι ανίκητη, αλλά έχει αποδειχθεί ένας από τους δυσκολότερους επιδημιολογικούς «αντιπάλους».

Κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με hiv λοίμωξη και άλλοι τόσοι πεθαίνουν εξαιτίας του aids. Αυτοί οι αριθμοί δεν επιτρέπουν στην παγκόσμια κοινότητα να εφησυχάσει. Αντίθετα οι ρυθμοί πρέπει να επιταχυνθούν, για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020 και το 2030.

Οι στόχοι αυτοί συνοψίζονται στο τρίπτυχο: 90% των ασθενών διαγνωσμένοι – 90% των διαγνωσμένων ασθενών σε θεραπεία – 90% των ασθενών υπό θεραπεία με μη μετρήσιμο, ιικό φορτίο.

Παρά την πρόοδο σε πρόληψη και θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση του aids παραμένει σημαντικό πρόβλημα.

Στην Ευρώπη, ένας στους δύο ασθενείς διαγιγνώσκονται ενώ βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης, ενώ παγκοσμίως ένας στους 4 ασθενείς δεν ξέρει ότι έχει hiv.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη διαχείριση του aids παραμένει ίδια εδώ και 30 χρόνια: το στίγμα!

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσουμε για καλά νέα, όταν οι νέες διαγνώσεις παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να πούμε πως σίγουρα θα επιτευχθεί ο στόχος 90–90–90 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε με αφορμή αυτή τη μέρα, η διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, Zsuzsanna Jakab.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για το aids στην ανατολική Ευρώπη

Σταθερή η πορεία του aids στην Ελλάδα - 540 νέα περιστατικά μέχρι στιγμής φέτος

Χωρίς δύο βασικές εξετάσεις οι ασθενείς με hiv στην Ελλάδα