ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα εξέταση υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου σε 10 λεπτά

Επιστήμονες στην Αυστραλία ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει οποιονδήποτε καρκίνο μέσα σε δέκα λεπτά.

Νέα εξέταση υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου σε 10 λεπτά

Η εξέταση ανιχνεύει τις διαφορές στο DNA των καρκινικών και των υγιών κυττάρων και αποτελεί απλώς μια έγκαιρη προειδοποίηση και όχι αναλυτική διάγνωση του καρκίνου.

Αυτό γιατί το τεστ δεν μπορεί να βρει ούτε σε ποιο σημείο του σώματος έχει αναπτυχθεί ο καρκίνος, ούτε πόσο προχωρημένος είναι. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για πολλούς ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Η εξέταση κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη για καρκίνους - όπως του παγκρέατος και των ωοθηκών - που δεν δίνουν προειδοποιητικά σημάδια, παρά μόνο αφότου έχουν προχωρήσει αρκετά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Ματ Τράου του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το τεστ μπορεί να «πιάσει» σχεδόν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%.

Για την εξέταση χρησιμοποιούνται νανοσωματίδια χρυσού τα οποία έχουν την ιδιότητα να «προσελκύουν» τα καρκινικά κύτταρα. Εφόσον ανιχνευθούν τέτοια κύτταρα, το αντιδραστήριο γίνεται ροζ, ενώ στα υγιή κύτταρα γίνεται μπλε.

«Η τεχνική μάς επιτρέπει τη μη επεμβατική ανίχνευση του καρκίνου μέσα σε μόνο δέκα λεπτά από το πλάσμα του αίματος. Πιστεύουμε ότι η απλή αυτή μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές για τη διάγνωση του καρκίνου», δήλωσε ο Τράου. Αν αυτό όντως συμβεί, τότε πολλές διερευνητικές βιοψίες θα καταστούν περιττές.

Θα χρειαστούν πάντως περαιτέρω κλινικές μελέτες σε περισσότερους ανθρώπους, προκειμένου το νέο τεστ να αξιοποιηθεί ευρύτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τα μεταλλαγμένα κύτταρα δεν προκαλούν πάντα καρκίνο