ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο app: «Δείξε μου τα νύχια σου, να σου πω αν έχεις αναιμία»

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μια «έξυπνη» εφαρμογή, που αναλύει φωτογραφίες των νυχιών και διαγιγνώσκει την αναιμία!

Νέο app: «Δείξε μου τα νύχια σου, να σου πω αν έχεις αναιμία»

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής και αιματολογίας Γουίλμπουρ Λαμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος υπολογίζει τη συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, αναλύοντας το χρώμα και άλλα δεδομένα των νυχιών, ακόμη και μέσω φωτογραφιών.

Η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε 100 άτομα και έδειξε ευαισθησία έως 97%. Θα χρειαστεί πάντως η επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της νέας τεχνικής σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, προτού αξιοποιηθεί ευρύτερα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Λαμ, η νέα εφαρμογή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αναιμικούς ασθενείς, που θα μπορούν οι ίδιοι να «τσεκάρουν» τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης τους, γνωρίζοντας πότε πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη θεραπεία ή πότε πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο για μετάγγιση αίματος. Θα μειωθούν έτσι οι παρενέργειες τόσο από τις πολύ πρόωρες όσο και από τις καθυστερημένες μεταγγίσεις που συμβαίνουν συχνά σήμερα.

Οι ερευνητές έχουν ήδη κατοχυρώσει τη σχετική τεχνολογική πατέντα, ενώ η εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη για «κατέβασμα» μετά την άνοιξη του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν κινδυνεύετε από αναιμία

Τρώτε τα νύχια σας; Οι 7 κίνδυνοι για την υγεία σας