ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επτά εκατομμύρια ζωές ετησίως και πανω από 5 τρις δολάρια το κόστος κλιματικής αλλαγής

7 εκατομμύρια ζωές το χρόνο και πάνω από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια κοστίζει στον πλανήτη η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επτά εκατομμύρια ζωές ετησίως και πανω από 5 τρις δολάρια το κόστος κλιματικής αλλαγής

Ο Οργανισμός υπολογίζει πως στις 15 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία κοστίζουν τουλάχιστον το 4% του ΑΕΠ, ενώ οι δράσεις για τους στόχους ενάντι στην κλιματική αλλαγή θα κόστιζαν μόνο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι η πιο ισχυρή συμφωνία Υγείας του 21ου αιώνα, αφού η κλιματική αλλαγή απειλεί ευθέως όλες τις βασικές παραμέτρους της καλής υγείας: τον αέρα, το νερό και την τροφική αλυσίδα», δηλωνει ο δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η υπεύθυνη Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού συμπληρώνει πως «το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής το βλέπουμε στα νοσοκομεία και στα... πνευμόνια μας»!

Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει νέες συστάσεις για τις κυβερνήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην Υγεία.

Η κλιματική αλλαγή είναι βέβαια ορατή και στη χώρα μας με τον ΠΟΥ να υπολογίζει ότι στην Ελλάδα 8.327 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, από παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ανάμεσα τους ένα παιδί.

Ιστορικό ρεκόρ ρύπανσης το 2018

Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να φθάσουν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Προγράμματος Άνθρακα, ενώ για το 2019 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση.

Οι εκπομπές που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων διεθνώς (οι οποίες αποτελούν περίπου το 90% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών) αναμένεται να φθάσουν τους 37,1 δισεκατομμύρια τόνους. Αν προστεθούν οι εκπομπές από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι συνολικές εκπομπές άνθρακα θα φθάσουν περίπου τους 41,5 δισεκατομμύρια τόνους έως το τέλος του έτους.

Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές είναι η Κίνα (27% των παγκόσμιων ρύπων) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (15%). Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ενιαία οντότητα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 10% των παγκόσμιων ρύπων.

Η Ελλάδα κατείχε πέρυσι την 47η θέση στον κατάλογο εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων. Το 2017 εξέπεμψε 76 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 8.000 τα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα ετησίως

Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πληθυσμό της Μεσογείου