ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμηλή παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ελλάδα και Ευρώπη δεν έχουν μπει ακόμη στη φάση της μεγάλης έξαρσης για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Χαμηλή παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν λίγες επισκέψεις σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή.

Το ίδιο διάστημα, τα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ανέλυσαν συνολικά 30 ύποπτα δείγματα όλα από νοσοκομεία. Κανένα από αυτά δεν
βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης.

Συνολικά από την έναρξη της περιόδου, έχει καταγραφεί ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος σε ασθενή με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τα κρούσματα που αναφέρονται χαρακτηρίζονται προς το παρόν «σποραδικά». Απο τις 50 χώρες που παρέχουν στοιχεία στο ευρωπαϊκό δίκτυο παρακολούθησης της γρίπης, οι 49 ανέφεραν καθόλου ή λίγα περιστατικά και μόνο η Γεωργία ανέφερε «μέτρια δραστηριότητα της γρίπης».

Μέχρι στιγμής, οι κυρίαρχοι ιοί της γρίπης ανήκουν στον τύπο Α (στελέχη Η1Ν1 ΚΑΙ Η3Ν2).

Η επιτήρηση της εποχικής γρίπης για την περίοδο 2018 - 2019 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου 2019.

Διαβάστε επίσης:

Ένας 49χρονος, το πρώτο θύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα

Δείτε τα 7 καθημερινά πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ιώσεων και γρίπης (pics)

Τα επτά... SOS του αντιγριπικού εμβολιασμού