ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και οι γιατροί της Αθήνας θα δέχονται ασθενείς ανεξαρτήτως οικογενειακού γιατρού

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας καλεί τα μέλη του να στηρίξουν τους ασθενείς και να «μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα περί οικογενειακού γιατρού».

Και οι γιατροί της Αθήνας θα δέχονται ασθενείς ανεξαρτήτως οικογενειακού γιατρού

Ανάλογη στάση κρατούν ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 13 ακόμη σύλλογοι της χώρας, με σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμό ότι το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας», δηλώνει σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας, «ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping)».

Οι γιατροί της Αθήνας αναφέρουν πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού βαίνει προς ναυάγιο πριν καν εφαρμοστεί, και ζητούν «σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό αλλά και το σεβασμό του ιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος».

Το προεδρείο του ΙΣΑ συνιστά ψυχραιμία, διαβεβαιώνοτας τους ασθενείς οτι θα συνεχίσουν να έχουν την περίθαλψη που έχουν και σήμερα, ενώ καλεί τους γιατρούς «να μην υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλήμματα, δεδομένης της κατοχυρωμένης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς συμβεβλημένους και πιστοποιημένους».

Αύριο Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, ο ΙΣΑ συγκαλεί ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα του οικογενειακού γιατρού, με συμμετοχή εκπροσώπων από 20 συλλόγους και ομοσπονδίες ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Θα εξετάζουμε τους ασθενείς, ασχέτως εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό

13 Ιατρικοί Σύλλογοι δηλώνουν «ανυπακοή» στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού