ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13 Ιατρικοί Σύλλογοι δηλώνουν «ανυπακοή» στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού

13 Ιατρικοί Σύλλογοι απο Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα τονίζουν πως ο οικογενειακός γιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση για τους πολίτες.

13 Ιατρικοί Σύλλογοι δηλώνουν «ανυπακοή» στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού

Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν, οι πρόεδροι των Συλλόγων Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών και Πύργου-Ολυμπίας καταγγέλλουν ότι «οι πολίτες εκβιάζονται για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης».

Όπως αναφέρουν, «ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη οι οποίοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο γιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας».

Σύμφωνα με τους παραπάνω Συλλόγους, στις περιοχές ευθύνης τους, ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει τον πληθυσμό, «με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται σε πανικό».

Οι γιατροί της δυτικής χώρας ξεκαθαρίζουν οτι συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές - διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Και καλούν το υπουργείο Υγείας, να τροποποιήσει της διαδικασίες εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού, «ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ελεύθερη επιλογή».

Διαβάστε επίσης:

«Περιορισμένη η ανταπόκριση στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού», αναγνωρίζει το υπουργείο

Το υπουργείο πανηγυρίζει, αλλά η πρωτοβάθμια φροντίδα νοσεί βαριά